LTO Noord


Persbericht: Coalitieakkoord biedt landbouw kansen

Gelderland maakt het verschil

De land- en tuinbouw zijn stevig neergezet in het coalitieakkoord van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Gelderland. De agrarische sector speelt een belangrijke rol in de voedselproductie en in het beheer en onderhoud van het fraaie Gelderse landschap. âHet zaaibed is gemaakt, nu moet het gewas nog goed gaan groeienâ, zo is de eerste reactie van Ben Lichtenberg, voorzitter van LTO Noord Gelderland.

Het nieuwe college van GS bestaat uit CDA, PvdA en Christenunie. Het coalitieakkoord heeft als titel meegekregen: âGelderland maakt het verschilâ. Ben Lichtenberg hoopt dat dit ook waargemaakt wordt: âHet akkoord legt een sterk accent op duurzaamheid en milieu. Wat meer aandacht voor de economie had geen kwaad gekundâ. Positief is dat de provincie de innovatie, diversificatie en schaalvergroting in de landbouw ondersteunt. Dat moet volgens LTO Noord Gelderland projectmatig worden aangepakt. De Betuwse Bloem is hiervan een goed voorbeeld. De plantaardige sectoren in het Rivierengebied draaien in dit project mee. De glastuinbouw in het Oosten en het Westen vormen twee belangrijke motoren van de Betuwse Bloem. Als die motoren niet lopen dan staat alles stil. Daarom is het belangrijk dat er ruimte aan de glastuinbouw wordt geboden. De provincie zet teveel in op herstructurering. Er is ook ruimte nodig in nieuwe gebieden, zoals die in het streekplan zijn vastgelegd.

âAan nieuw beleid hebben we geen behoefte; voer de bestaande plannen uitâ, aldus Lichtenberg. âNeem de reconstructie: het verplaatsen van intensieve veehouderijbedrijven zal alleen lukken als er op bepaalde plekken ruimte komt. Dat zal vooral moeten gebeuren in de landbouwontwikkelingsgebieden. De provincie moet gemeenten aansporen om de bestemmingsplannen op dit punt aan te passen. Verder is verbetering van de verkaveling in heel Gelderland een speerpunt. In het provinciaal meerjarenprogramma is hiervoor geld gereserveerd. Nu moeten er goede plannen komen, die snel worden uitgevoerdâ.

Met het GAJK heeft LTO Noord Gelderland gepleit voor het voortzetten van de starterregeling voor jonge boeren. Deze wens is door de provincie gehonoreerd. Verder maakt de provincie extra geld vrij voor groene en blauwe diensten en moet 40% van de nog aan te leggen natuur door particulieren, zoals agrariërs, worden gerealiseerd. âOok dat was een wens van onsâ, aldus Lichtenberg.

Zorgen maakt LTO Noord Gelderland zich over Natura 2000. Veel bedrijven, vooral in de melkveehouderij, komen hierdoor in gevaar. De provincie wil de beheerplannen voor de Natura 2000 gebieden medio 2008 klaar hebben. Als uit deze plannen blijkt dat de gevolgen te groot zijn, dan moet LNV de aanwijzingsbesluiten bijstellen, zo staat in het coalitieakkoord. Lichtenberg: âDaar zijn we het van harte mee eens, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Hierbij zullen we de provincie nog hard nodig hebben.â

[Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Annick Berris, communicatieadviseur LTO Noord, M 06 - 20 60 67 63

Ben Lichtenberg, voorzitter LTO Noord Gelderland, M 06 - 51 36 49 79

Tjerk Elzinga, provinciaal secretaris LTO Noord Gelderland, M 06 - 20 43 25 56

Vrijdag 13 april 2007