Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
60 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen op 12 april 2007)

Hierbij schriftelijke vragen nr. 60 inzake hulpverlening bij rampen aan mensen met een functiebeperking

In het NRC Handelsblad van zaterdag 7 april '07 staat een artikel over de hulpverlening aan mensen met een functiebeperking bij rampen. De situatie in Nederland blijkt zeer zorgelijk te zijn. In het algemeen is er weinig tot niets geregeld. Dit terwijl volgens de Taskforce Handicap en Samenleving van het Ministerie van Binnenlandse Zaken 15 á 20% van de bevolking niet zelfredzaam is bij calamiteiten. Dit percentage is stijgende.

De gemeenteraadsfractie van D66 maakt zich daarom grote zorgen over de Utrechtse situatie.
Dit brengt D66 tot de volgende vragen:

1. Is het College op de hoogte van de problematiek die in het artikel wordt aangesneden?

2. Wordt er in alle plannen voor hulpverlening bij rampen en calamiteiten die er zijn, aandacht aan deze problematiek geschonken?

3. Kent de gemeente een register waar de woon- of verblijfplaats is geregistreerd van personen die niet zelfredzaam zijn? Zo ja, wordt dit regelmatig geactualiseerd? Zo niet, waarom bestaat zo'n register (nog) niet?

4. Het alarmeringssysteem bij calamiteiten wordt op dit moment verbeterd. Wordt hierbij ook rekening gehouden met het bereiken van personen met een functiebeperking?

5. Worden hulpverleners ook getraind in het redden en behandelen van personen met een functiebeperking en wordt dit aspect van de hulpverlening ook regelmatig meegenomen in rampenoefeningen?

In het buitenland wordt geëist, dat bij de bouw van gebouwen, waarin zich regelmatig veel personen bevinden, zoals bijvoorbeeld winkelcentra, speciale voorzieningen getroffen worden waardoor personen met een functiebeperking zich alvast tijdelijk in veiligheid kunnen stellen bij een calamiteit.

6. Worden aan dergelijke gebouwen in de gemeente Utrecht ook vergelijkbare eisen gesteld?

7. Indien dit nog niet het geval is, is het College dan bereid om binnen 6 maanden een voorstel aan de gemeenteraad voor te leggen om dergelijke eisen in te stellen?


---- --