Gemeente Utrecht


Persbericht
www.d66utrecht.nl Utrecht, 13 april 2007

D66: Utrechtse mindervaliden in gevaar?

Hoe regelt Utrecht de hulpverlening bij rampen aan mensen met een functiebeperking?

D66 wil graag weten of Utrechtse mindervaliden aandacht krijgen in rampenplannen: wordt er nou eigenlijk bij de alarmering bij rampen extra aandacht besteed aan het bereiken van mensen met een functie beperking? Hoe zit het met eisen bij nieuwe bouwprojecten? Worden de hulpverleners getraind in het redden en behandelen van personen met een functie beperking? Deze laatste vraag is nu weer zeer actueel omdat op zaterdag 14 april '07 een grote crisis oefening in Utrecht wordt gehouden.

In Nederland is ongeveer 15 - 20% van de mensen niet zelfredzaam in een crisissituatie. D66-raadslid Gerda Oskam maakt zich hier zorgen over. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft zelfs een aparte Taskforce "Handicap en Samenleving" ingesteld die deze problematiek bestudeert. Naar aanleiding hiervan vraagt D66 zich af hoe de situatie in Utrecht is. Want volgens een bericht in het NRC Handelsblad van zaterdag 7 april '07 is er slechts één gemeente in Nederland die echt beleid heeft op dit gebied.

"In het buitenland wordt er nu al bij grote bouwprojecten sterk rekening gehouden met mindervaliden, bijvoorbeeld door het inbouwen van speciale vlucht zones. Hoe is dit in Utrecht geregeld?" vraagt Gerda Oskam zich af: "Zeker nu er straks in het Stationsgebied veel gebouwd en verbouwd gaat worden. Het lijkt D66 een goede gedachte om nu de bouwplannen ontwikkeld worden, daar speciaal aandacht aan te schenken. Door het direct mee te nemen in de plannen kan er vrijwel zeker een hogere kwaliteit voor een acceptabele prijs bereikt worden."

Lees hieronder de tekst van de schriftelijke vragen van D66:

SCHRIFTELIJKE VRAGEN
Vragen van mevrouw G.A. Oskam, D66 fractie
12 april 2007

In het NRC Handelsblad van zaterdag 7 april '07 staat een artikel over de hulpverlening aan mensen met een functiebeperking bij rampen. De situatie in Nederland blijkt zeer zorgelijk te zijn. In het algemeen is er weinig tot niets geregeld. Dit terwijl volgens de Taskforce Handicap en Samenleving van het Ministerie van Binnenlandse Zaken 15 á 20% van de bevolking niet zelfredzaam is bij calamiteiten. Dit percentage is stijgende.

De gemeenteraadsfractie van D66 maakt zich daarom grote zorgen over de Utrechtse situatie.
Dit brengt D66 tot de volgende vragen:

1. Is het College op de hoogte van de problematiek die in het artikel wordt aangesneden?

2. Wordt er in alle plannen voor hulpverlening bij rampen en calamiteiten die er zijn, aandacht aan deze problematiek geschonken?

3. Kent de gemeente een register waar de woon- of verblijfplaats is geregistreerd van personen die niet zelfredzaam zijn? Zo ja, wordt dit regelmatig geactualiseerd? Zo niet, waarom bestaat zo'n register (nog) niet?

4. Het alarmeringssysteem bij calamiteiten wordt op dit moment verbeterd. Wordt hierbij ook rekening gehouden met het bereiken van personen met een functiebeperking?

5. Worden hulpverleners ook getraind in het redden en behandelen van personen met een functiebeperking en wordt dit aspect van de hulpverlening ook regelmatig meegenomen in rampenoefeningen?

In het buitenland wordt geëist, dat bij de bouw van gebouwen, waarin zich regelmatig veel personen bevinden, zoals bijvoorbeeld winkelcentra, speciale voorzieningen getroffen worden waardoor personen met een functiebeperking zich alvast tijdelijk in veiligheid kunnen stellen bij een calamiteit.

6. Worden aan dergelijke gebouwen in de gemeente Utrecht ook vergelijkbare eisen gesteld?

7. Indien dit nog niet het geval is, is het College dan bereid om binnen 6 maanden een voorstel aan de gemeenteraad voor te leggen om dergelijke eisen in te stellen?

Noot voor de redactie,

Gemeente Utrecht