Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 april 2007

Vragen van het lid Spekman (PvdA) aan de Staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over verstandelijk beperkten die in de schulden geraken


1. Heeft u kennis genomen van het EenVandaag item over verstandelijk gehandicapten die in de schulden geraken?


2. Bent u bekend met het feit dat veel thuiswinkelorganisaties vaak het verzoek om geen geadresseerde reclame meer toe te sturen negeren, ook nadat bewindvoerders zich tot hen hebben gericht met een dergelijk verzoek?


3. Wat zijn de bij u bekende cijfers over het aantal verstandelijk gehandicapten met problematische schulden in Nederland?


4. Kunt u aangeven over welke instrumenten consumenten de beschikking hebben om te bewerkstelligen dat zij geen geadresseerde reclame meer ontvangen en aangeven in hoeverre hier gebruik van wordt gemaakt?


5. Wat is uw oordeel over het functioneren van www.infofilter.nl in dit verband?


6. Bent u het met mij eens dat de Wet Bescherming Persoonsgegevens weliswaar het recht van verzet borgt, maar dat consumenten hiermee en met de (vervolg)stappen die zij kunnen zetten (zoals het indienen van een klacht bij het College Bescherming persoonsgegevens) onbekend zijn?


7. Ziet u mogelijkheden om- naast de onbekendheid met de aanwezige mogelijkheden- de wet op dit punt te wijzigen zodat het makkelijker wordt om commerciële organisaties aan te pakken die verzoeken om geen geadresseerde reclame meer toe te sturen negeren?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl

EenVandaag uitzending van 3 april jl.