Ingezonden persbericht


Persbericht FHM 5 - 18 april 2007

Zes wetenschappelijk tips om
door te halen zonder kater!

In het mei-nummer van FHM (woensdag in de winkel) presenteert het nuttigste mannenblad van Nederland zes zuiver wetenschappelijke tips voor nachtenlang te zuipen én weer fris opstaan. Want in je eigen braaksel in slaap vallen terwijl je vrienden je toetakelen met viltstiften, bakmeel en een tube mosterd, mag dan verhalen opleveren die je nog jaren bijblijven, het was je uiteindelijk liever niet overkomen.

Hieronder de zes tips, die op verzoek van commentaar voor zien kunnen worden door FHM's party-wetenschapper Pascal Vugts.


1. KIJK NAAR MOOIE MEISJES! Dat zorgt voor dopamine en norepinefrine.


2. DRINK LAAG ALCOLHOLISCHE DRANKEN! En doe een middagdutje.


3. GA SPORTEN! Zorg dat je endorfinen op gang komen met sprintjes.


4. DOE HET LICHT AAN! Onder fel licht schiet je biologische klok niet in de slaapstand.


5. EET ALS EEN HIPPIE! Ga van koolhydraten naar omegavetten, van vis naar couscous]


6. DRINK DOOR ELKAAR! Wissel alcolhol af met water én cafeïne]

Hieronder het hele artikel:

KIJK NAAR MOOIE MEISJES!


Ja, sexy FHM-fotoshoots begluren is officieel een goeie voorbereiding op een avond hard stappen. Lust is natuurlijke speed, legt psychologe Claire Willams uit. 'Die opgewonden kriebels bestaan uit een woest kloppend hart, rode koontjes en zweterige handpalmen vanwege alle dopamine en norepinefrine die vrijkomt.' Dopamine veroorzaakt een 'gevoel van welbehagen', terwijl norepinefrine lijkt op adrenaline. Volgens Helen Fisher, een antropologe en 'liefdesonderzoeker' van de Rutgers Universiteit, zorgen deze twee chemicaliën voor opgewektheid, intense energie, slapeloosheid en een sterke concentratie. Vergeet slaap dus maar, gast. Wat natuurlijk ook de bedoeling is, niet...?

DRINK LAAG ALCOLHOLISCHE DRANKEN!


Zuipprofessionals vertellen ons dat je uren aan je nacht kunt vastplakken als je je maar verre houdt van shotjes en je toelegt op drank met minder alcohol. Maar het geniale is: experimenteren met drank voordat je uitgaat, leert je welke booze voor jou het best werkt. Puur als research: hak wat tequila weg rond lunchtijd. Als het je gelukkig, maar niet slaperig maakt, dan is dat jouw drank! Ga daarna naar bed - elk uur slaap levert je op zijjn minst twee uur extra nacht op. Top!

GA SPORTEN!


Hang niet de hele dag voor de buis, 'jezelf sparend voor later'. Als je je endorfinen vroeg op de dag op gang kunt brengen, zal 'later' een stuk langer duren. Personal trainers zeggen dat als oefeningen goed gepland zijn, ze je een forse klap extra energie voor een nacht kunnen geven. Negeer beengewichten en zorg ervoor dat de cardio-casculaire oefeningen kort en snel zijn. Tien 15-secondensprintjes op de fiets of roeimachine, met één minuut bijkomen, zullen je een flinke bak energie geven. Ga met gewichten aan de slag voor je borst, bovenarmen en schouders, maar niet langer dan 35 minuten. Gooi daarna een paar rum-cola's naar binnen en je voelt je onoverwinnelijk.

DOE HET LICHT AAN!


Fel licht is een belangrijk 'wakkerblijfsignaal' voor onze hersenen. Onze sympathieke psychologe Claire Williams legde ons uit hoe we daar gebruik van kunnen maken. 'In een ideale wereld zou je je ziek melden en de hele dag in een zonnig park kunnen hangen,' vertelt Claire FHM. 'In de grauwe werkelijkheid moet je ervoor zorgen dat je buiten komt in je lunchuurtje. Blijf in de buurt van lampen als je goed uit wilt gaan.' Dans dus op een fel stuk van de dansvloer en drink in de keuken van het feestje erna. Als je leuk bezig bent op de bank met een jongedame, stel dan voor om elk uur even de drankjes bij te vullen in de keuken. Alleen al je ogen dwingen zich aan te passen aan meer licht zal de dranknevel vernietigen.

EET ALS EEN HIPPIE!


Voedingsdeskundigen hebben een onfeilbaar plan om je de hele nacht op te houden. Begin de dag met een complex ontbijtje aan koolhydraten zoals havermout, voor een langzame energiestroom. Je snack voor later op de dag zijn noten voor de omegavetten, die je zenuwstelsel ondersteunen - wat je noddig hebt om de volgende dag niet compleet gesloopt te zijn, naar het schijnt. Met de lunch: eiwitten. Dus vis. Voor een rustig gemoed. Avondeten moet licht zijn, maar wel energierijk: couscous is perfect. Mits niemand je ziet eten, natuurlijk.

DRINK DOOR ELKAAR!


Je wordt moe en krijgt een kater door uitdroging. Dus hoe meer H2O je vroeg naar binnen giet, des te makkelijker heb je het later. Je hebt ook cafeïne nodig om de plotse toevoer van water je niet al te moe te laten maken. De oplossing: drink belachelijk veel slappe thee of koffie! Drink ook altijd een liter water, met als afsluiter een blikje Red Bull: de perfecte toverdrank voor een nacht doorhalen. Je zult nog steeds wakker zijn, zij het in de rij voor de toiletten, wanneer de uitgedroogde watjes op de bank liggen te ronken. FHM

Verder in FHM:

Lange Frans: 'Bush heeft de torens van het WTC zelf neergehaald!'

Buurmeisje Fleur in nieuwe Coca Cola Zero-commercial!

FHM-redacteur overleeft de Surinaamse jungle (en braadt een aap)