Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
42 Vragen van de heer C.G. Jansen op de Haar
(ingekomen 13 maart 2007
en antwoorden door het college verzonden op 13 april 2007)

beantwoording schriftelijke vragen nr. 42 inzake bedrijfsverzamelgebouwen.

De PvdA staat voor een economisch sterke stad met veel verschillende bedrijvigheid. Onderdeel daarvan is meer mogelijkheden voor starters. De PvdA is altijd een groot voorstander geweest van bedrijfsverzamelgebouwen zoals Hooghiemstra omdat het startende bedrijfjes en de creatieve sector een kans biedt.

Van verschillende kanten is de Partij van de Arbeid ter ore gekomen dat de bedrijfsverzamelgebouwen in onze stad floreren. Helaas zijn er voor verschillende gebouwen in de stad op dit moment wachtlijsten, wat ook blijkt uit de Vastgoedmonitor 2006. Voor Hooghiemstra is er een wachtlijst van 4 tot 6 maanden. De bezettingsgraad van de bedrijfsverzamelgebouwen is hoog tot zeer hoog te noemen volgens de monitor, 95% of meer. Een uitzondering betreft het Trade Point op Lageweide waar eind 2006 nog 92 units leeg stonden. Wel wordt in de Vastgoedmonitor terecht opgemerkt dat het succes van een nieuw bedrijfsverzamelgebouw ook erg afhankelijk is van de locatie en representativiteit van de omgeving.

De PvdA komt dan tot de volgende vragen aan het college:

1. Vindt het college het, net als de Partij van de Arbeid, in het kader van een innovatieve en een sterke stad belangrijk dat de creatieve sector en startende ondernemers in de gemeente worden gestimuleerd?

Ja. Dit komt ook tot uiting in diverse programma's en projecten die de gemeente ondersteunt.

2. Is het college op de hoogte van de wachtlijsten voor bedrijfsverzamelgebouwen?

Ja, zie de Vastgoedmonitor 2006 die aan de gemeenteraad is gestuurd.

3. Wat denkt het college hier op korte termijn aan te doen om dit op te lossen?

In 2006 is het "Onderzoek kleinschalige bedrijfshuisvesting creatieve sector" uitgevoerd naar de kwantitatieve behoefte aan huisvesting van deze sector en de kwalitatieve eisen die aan huisvesting en omgeving gesteld worden. Hieruit is gebleken dat er marktruimte is voor minimaal één additioneel verzamelgebouw .In dat kader vindt momenteel een inventarisatie plaats van bestaande, gemeentelijke panden die in potentie geschikt zijn voor de realisatie van een bedrijfsverzamelgebouw. Over het onderzoek, de inventarisatie en andere acties die op dit vlak plaatsvinden ontvangt de Commissie Verkeer en Beheer in mei een informerende brief.

De gemeente draagt verder financieel bij aan het Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie (een van de ontwikkelingen op het Science Park) dat voor startende ondernemers betaalbare huisvesting, ondersteuning en financieringsinstrumenten verzorgt. Daarnaast heeft de gemeente Utrecht recentelijk financieel bijgedragen aan de realisatie van het Creative Industries Building 2 aan het Hooghiemstraplein 15. Dit pand wordt momenteel door de Stichting Professioneel Atelier Verhuur Nederland (PAN) geschikt gemaakt voor kleinschalige bedrijfshuisvesting voor de creatieve sector.

4. Is het college met ons van mening dat het creëren van nieuwe bedrijfsverzamelgebouwen hier eventueel een oplossing in kan bieden, in ogenschouw houdend dat ook locatie en representativiteit van de omgeving hierin belangrijke factoren zijn?

Ja. Zie 3. Factoren als locatie en representativiteit van de omgeving worden expliciet meegenomen bij de inventarisatie van de mogelijke panden c.q. locaties.

5. Kan het college inzichtelijk maken hoe de doorstroom van deze gebouwen er uit ziet? Hoeveel bedrijven stromen er door naar een eigen bedrijfspand, hoeveel stoppen er met hun activiteiten en hoeveel stromen er in?

Bedrijvencentrum Lumax (eigendom gemeente):
Vanaf 1 maart 2004 zijn negen van de 51 bedrijven vertrokken. Daarvan zijn twee bedrijven naar een andere stad verhuisd en één binnen Utrecht. 1 bedrijf werkt weer vanuit huis. Eén bedrijf is gestopt. Van 3 andere bedrijven is niet bekend waar men naar toe is verhuisd. De instroom is vrijwel gelijk aan de uitstroom.

Bedrijvencentra Hooghiemstra en Vondelparc (geen eigendom gemeente):
Totaal gehuisvest: circa 321 bedrijven. Van de vertrekkende bedrijven gaat merendeel naar een ander bedrijvencentrum of zelfstandige bedrijfsruimte, bijna 40% gaat weer vanuit de woning werken. Instroom is vrijwel gelijk aan de uitstroom.

6. Hoe wordt doorstroom van deze bedrijven gestimuleerd en wat ziet het college voor mogelijkheden om deze stimulans op te schroeven?

Bij Bedrijvencentrum Lumax wordt met een aflopende huurkorting en een beperking van het af te nemen metrage (maximaal circa 150 m2) gewerkt om de doorstroom te stimuleren.
Bij de bedrijfsverzamelgebouwen die particulier eigendom zijn kan de gemeente slechts invloed uitoefenen indien spake is van ondersteuning door de gemeente bij de realisatie (bijvoorbeeld door subsidiëring van een deel van de onrendabele top). Dat gebeurt dan door het verbinden van voorwaarden aan de verleende subsidie.

---

De Stichting PAN vormt samen met de Stichting Sophia en de Stichting Sophie's Palace "Sophies Kunstprojecten".


---- --