Socialistische Partij

Succes voor pensioen zonder bijsmaak

13-04-2007 * Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) heeft besloten haar investering uit clustermunitiefabrieken terug te trekken. Aanleiding voor deze beslissing was de storm van verontwaardiging die opstak nadat het tv-programma Zembla bekend maakte dat pensioenfondsen in landmijnen en clustermunitie investeren. De SP startte daarop een handtekeningenactie die zorgde voor honderden protesten richting de pensioenfondsen.

Vorige week gaf het ABP al aan niet langer te investeren in bedrijven die te maken hebben met landmijnen. Voor clustermunitie wilde het pensioenfonds wachten op een verdrag. SP-Kamerlid van Velzen: "Gelukkig heeft het ABP ingezien dat investeren in welk leed dan ook verwerpelijk is, ongeacht verdragen of wetgeving. Een prachtig voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen dus."

De handtekeningenactie blijft lopen om de rest van de fondsen aan te blijven spreken die willens en wetens nog investeren in zaken als clustermunitie en in bedrijven die gebruik maken van zaken als illegale houtkap en kinderarbeid.