Financiële boycot vergroot armoede Palestijnen

13.04.2007 / 00:01 / Rubriek: Buitenland / Organisatie: Oxfam novib

Oxfam novib

http://www.novib.nl/

Onder embargo tot vrijdag 13 april, 00.01 uur.

Oxfam: EU moet directe betaling Palestijnse Autoriteit hervatten

Onderzoek in opdracht van de internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam International, toont aan dat de opschorting van Westerse hulp en de Israëlische weigering om geld over te maken aan de Palestijnse Autoriteit (PA), heeft geleid tot ernstige humanitaire gevolgen voor de Palestijnen.

Het onderzoek van het Palestinian Centre for Public Opinion (PCPO) toont aan dat meer dan vier van de vijf gezinnen, van de 677 die werden geïnterviewd, een daling van hun inkomsten hebben moeten opvangen als gevolg van de één jaar oude boycot van de Palestijnse Autoriteit. De helft van alle gezinnen meldden een teruggang in inkomsten van meer dan vijftig procent.

Het PCPO interviewde ook 67 topmanagers van scholen, ziekenhuizen en waterleveranciers uit de hele Westoever en de Gaza-strook. Negen van de tien managers zeiden dat de dienstverlening negatief werd beïnvloed door deze boycot. De helft van de managers van basisvoorzieningen meldden dat zij, vanwege gebrek aan fondsen, de levering van hun belangrijkste diensten met 50 procent of meer hebben moeten terugbrengen.

Palestijnen moesten al alles op alles zetten om de eindjes aan elkaar te knopen toen de Westerse donoren, waaronder de VS, de EU en Canada, de directe hulp aan de Palestijnse regering in april 2006 opschortten. Het Westen reageerde daarmee op de overwinning van Hamas in de eerste democratische Palestijnse parlementsverkiezingen. Israël zette kort daarop de betaling van inkomsten uit belastingen en in- en uitvoertarieven stop, die het land de PA schuldig is.

Donoren uit het Westen gaven aan dat het hun doel was om het beleid van de door Hamas geleide regering te veranderen, niet om het Palestijnse volk te straffen. Maar het onderzoek van Oxfam toont aan dat de financiële boycot vernietigende effecten heeft op burgers.

De internationale hulp dient onpartijdig gegeven te worden, op basis van behoeften, en niet als een politiek instrument om het beleid van een overheid te wijzigen, zegt directeur Sylvia Borren van Oxfam Novib, het Nederlandse lid van Oxfam International. Oxfam is tegen geweld tegen burgers en steunt Israëls recht op bestaan naast een levensvatbare en onafhankelijke Palestijnse staat. Maar de opschorting van hulp, en de inhouding van belastingsinkomsten in strijd met internationale afspraken, is niet een ethische of effectieve manier om deze uitkomst te bewerkstelligen. En het heeft ook niet gewerkt. Integendeel, ouders worden met schulden opgezadeld, kinderen worden van school gehaald en complete gezinnen zijn verstoken van toegang tot medicijnen en gezondheidszorg, aldus Borren.

De inspanningen van de Europese Unie om Palestijnse burgers te blijven helpen via directe betalingen aan vele overheidsmedewerkers en bijstandsontvangers, hebben gefaald om de stijgende armoede te voorkomen. Die is volgens de VN in 2006 met 30 procent toegenomen.

De Europese buitenlandse ministers moeten de kans niet voorbij laten gaan om tijdens de komende bijeenkomst in Brussel het vertrouwen van Palestijnen in de Europese Unie te herstellen, zegt Sylvia Borren. Ondanks de goede ontvangst van de Regering van Nationale Eenheid door de Europese Unie, heeft zij nagelaten de hulpbetalingen te hervatten. Terwijl de Palestijnse instanties instorten en de onveiligheid groeit, is een hervatting van de internationale hulp aan de Palestijnse Autoriteit een noodzakelijke stap om nog meer lijden te voorkomen en een rechtvaardige en duurzame oplossing op basis van het internationale recht veilig te stellen, stelt Borren.

EINDE

Voor het volledige rapport, meer informatie of een interview met Oxfam Novib of het Palestinian Centre for Public Opinion, die het onderzoek heeft gedaan, kunt u contact opnemen met persvoorlichter Erik van Velzen, tel. 070 3421720 of mob 06 22 388699

De onderzoeksopdracht werd door Oxfam verstrekt. Het onderzoek zelf werd door het Palestinian Centre for Public Opinion uitgevoerd van 12 tot 19 maart 2007. Het interviewde 677 gezinshoofden en 67 hoge managers van scholen, gezondheidsinstellingen en waterleveranciers. De te interviewen mensen werden willekeurig gekozen uit de bevolking op de Westoever en in Gaza. Het onderzoek is geen representatieve steekproef van de gehele bevolking.

Feiten:

- De VN schat dat één miljoen Palestijnen afhankelijk waren van de salarissen van 161.000 werknemers van de Palestijnse Autoriteit.
- De PA beheert meer dan 1.600 scholen en meer dan 400 klinieken en ziekenhuizen. De Wereldbank schat dat de PA in 2006 60 procent van het inkomen heeft moeten missen.
- De Wereldbank meldt dat de belasting- en andere overdrachten uit Israël in 2005 optelden tot 814 miljoen dollar aan inkomsten voor de PA; en dat de internationale hulp voor 349 miljoen dollar bijdroeg aan de begroting van de PA, in hetzelfde jaar.
- In juni 2006 zette de Europese Unie het Tijdelijke Internationale Mechanisme op, om directe betalingen aan Palestijnen te kunnen doen, en de PA te omzeilen.
- Als bezettende macht is Israël verantwoordelijk voor het welzijn van Palestijnen, volgens het internationale recht.