Rechtbank Breda


ATM en directeur veroordeeld voor milieudelicten

De rechtbank in Breda heeft vandaag in de strafzaak tegen Afvalstoffen Terminal Moerdijk B.V. (ATM) aan dit bedrijf een geldboete opgelegd van EUR 160.000,00, waarvan EUR 40.000,00 voorwaardelijk. De algemeen directeur van ATM kreeg een geldboete van EUR 20.000,00.

ATM en zijn directeur hebben zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan (het leiding geven aan) een aanzienlijk aantal strafbare feiten in de milieusfeer in de periode 1997 tot 2000. Het gaat om overtreding van milieuvoorschriften zoals het verwerken van meer verontreinigde grond dan toegestaan, het in loodsen opslaan van verfafval waarvoor geen vergunning was, het overschrijden van normen voor lozing van verontreinigd afvalwater en de uitstoot van gassen, en het te laat aanleveren van kwartaalrapportages bij de provincie. Bij een beperkt aantal van die bewezen verklaarde feiten is sprake geweest van daadwerkelijke milieuverontreiniging.

De rechtbank is tot aanzienlijke lagere straffen gekomen dan geëist door de officier van justitie. Zij had tegen ATM een geldboete van EUR 500.000,00, waarvan EUR 150.000,00 voorwaardelijk geëist en tegen haar algemeen directeur een geldboete van EUR 50.000,00 en een gevangenisstraf van 6 maanden voorwaardelijk.

De dagvaardingen zijn op een aantal punten nietig verklaard. Van een deel van de ten laste gelegde feiten zijn ATM en zijn directeur vrijgesproken, onder meer in verband met onvolkomenheden in het onderzoek. Verder heeft de rechtbank vastgesteld dat de vergunningen niet altijd even helder waren.

De rechtbank heeft geen aanleiding gezien de algemeen directeur te veroordelen tot een voorwaardelijke gevangenisstraf. Daarbij heeft de rechtbank onder meer rekening gehouden met de inmiddels verstreken tijd.

LJ Nummers

BA2911
BA2876

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 13 april 2007 Naar boven