Ingezonden persbericht


Persbericht - 15 maart 2007

Marieke en Darryl openhartig in "Pubers met Autisme': een aangrijpend document op DVD.

De Nederlandse Vereniging voor Autisme is gestart met een serie van 5 films over mensen met autisme, onder de titel "Autisme, een leven lang". De films behandelen steeds een andere levensfase.

De eerste film die nu op DVD verschijnt is: Pubers met Autisme - Een zinnenprikkelend leven. De volgende film gaat over jonge kinderen en wordt gepresenteerd op het NVA -Autismecongres op 14 april aanstaande. Voor de overige delen - over jong volwassenen, volwassenen en ouderen - wordt nog aanvullende financiering gezocht. De NVA hoopt echter dat ook deze andere delen nog dit jaar in productie genomen kunnen worden.

In 'Pubers met Autisme' wordt het leven van Darryl en Marieke op indringende wijze gevolgd, waarbij diverse onderwerpen de revue passeren: uitgaan, vriendschap, seksualiteit en kijken naar de toekomst. Centraal in de film staat de manier waarop zij hun autisme een plaats proberen te geven en de energie die het de omgeving kost om deze jongeren een zo normaal mogelijk leven te laten leiden. Darryl, Marieke en hun ouders geven ons een kijkje in hun dagelijks leven, met alle ups en downs. Mooie en soms aangrijpende beelden. Daarnaast komen ook professionals aan het woord.

Roze stuiterballen
Kinderen en volwassenen met autisme leven in een wereld die ze niet begrijpen. De informatie die hun hersenen binnenkomt wordt niet goed verwerkt. Ze kunnen van die informatie geen zinvol geheel maken. Marieke beschrijft het als volgt: "Ik denk in puzzelstukjes, alles wat ik denk, voel, ruik en zie komt binnen in puzzelstukjes. Door een storinkje in mijn hersenen lukt het mij soms niet om van die stukjes een goede combinatie te maken. En als er dan heel veel tegelijk binnen komen, kunnen mijn hersenen dat niet aan. Dan krijg ik allemaal roze stuiterballen in mijn hoofd". Vervolgens wijst ze op het storend zoemende geluid van de camera dat al haar aandacht opeist. "Zo irritant!".

Door hun handicap zijn mensen met autisme beperkt in hun verbeelding en voorstellingsvermogen. Dat beïnvloedt ook hun (non)verbale communicatie en dat heeft weer zijn weerslag op hun sociale contacten.

Ondertiteling
Er is heel veel uit te leggen over autisme. Dat het voorkomt bij alle leeftijden, intelligentie-niveaus, mannen en vrouwen en dat er heel veel gradaties van autisme zijn. Autisme is aangeboren en ongeneeslijk. Autisten en hun omgeving hebben het vaak heel moeilijk, maar zijn zeker niet zielig. In 'Pubers met Autisme" is dit maar al te duidelijk. Met hulp van familie en hulpverleners weten Darryl en Marieke zich dapper staande te houden in een wereld die eigenlijk continue ondertiteling nodig heeft. De toekomst is ongewis: Wie zal het zeggen hoe reëel Darryl's wens is om vrachtwagenchauffeur te worden. En Marieke heeft haar idee om psychologe te worden laten varen, "...want dan moet ik kunnen invoelen wat iemand voelt en dat is lastig", maar voor docente klassieke talen gaat ze met dezelfde energie knokken.

Famile, vrienden en hulpverleners
De film Pubers met Autisme is interessant voor iedereen die tieners met autisme beter wil leren begrijpen. Voor leerkrachten en hulpverleners net zo zeer als voor de buurvrouw van die aparte jongen op de hoek. De DVD is dan ook warm aanbevolen voor iedereen die meer wil weten over dit onderwerp: scholen, buren, familie, bij opleidingen etc.!

Pubers met Autisme - Een Zinnenprikkelend Leven is te bestellen bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme via www.autisme.nl of tel: 030 - 22.99.807.

De website geeft verder een schat aan informatie over autisme en vele interessante links!

Producent: Wonderland Film / NVA
Prijs: ¤ 22,- (¤ 18,- voor leden van de NVA) ex verzendkosten Lengte van de film: 23 minuten

De eerste twee films zijn mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van Het VSBfonds, Fonds verstandelijk gehandicapten, Stichting Porticus, Stichting Voorzorg Utrecht, Stichting Bevordering Maatschappelijke Dienstverlening Rotterdam en het AutismeFonds.

Nederlandse Vereniging voor Autisme
030 22.99.807
info@autisme-nva.nl
--- Einde Persbericht ---

Perscontact:

Voor meer informatie, het aanvragen van de DVD, interviews en (digitaal) beeldmateriaal:

Marjolijn Busman
PR Nederlandse Vereniging voor Autisme / AutismeFonds The PR Factory
030 24 11 737 - info@tprf.nl
06 430 86 934