Gemeente Maastricht

Vijverdal sloopt markante hoogbouw

Op 14 april a.s. om 14.00 uur wordt de markante hoogbouw van Vijverdal Maastricht in één klap neergehaald. Het neerhalen gebeurt door het aanbrengen van explosieven. Deze worden zodanig aangebracht en ontstoken dat het gebouw systematisch in elkaar zal storten. Eerst kantelen de 3 kopgevels van de zg. Sterflat naar binnen. Daarna zijgt de binnenkern ineen. Het springen duurt slechts 30 seconden en de trillingen blijven beperkt door de opeenvolging van de explosieven. Na de plof is er vooral veel stof, dat afhankelijk van de weersgesteldheid meer of minder overlast zal veroorzaken. De sloper zal in het direct aangrenzende gebied maatregelen nemen om het stof op te ruimen door de wegen te vegen en de ramen te laten wassen.

Vijverdal kiest voor de springmethode omdat de trillingsoverlast daarbij geringer is dan bij de traditionele sloopmethode. Bij de traditionele methode wordt het gebouw van onder af door een kraan afgeknabbeld en is er sprake van torsiekrachten en forse trillingen gedurende een lange periode. Door het toepassen van de springmethode omzeilt men deze factoren en kan de geluidsoverlast bekort worden met 4 -6 weken.

Met voorbereidingen op de eigenlijke plof is men begin januari al gestart. Uit het gebouw zijn verschillende materialen gedemonteerd en gescheiden afgevoerd. Het in beperkte mate aanwezige asbest wordt eveneens volledig verwijderd. De onderste verdiepingen worden ingepakt met gaas en doek om het wegspringen van kleinere delen zoveel mogelijk te voorkomen. Na de implodatie op 14 april neemt het verder afvoeren van het restafval nog een 12-tal weken in beslag.

De springmethode is omgeven met uitgebreide veiligheidsvoorschriften. De Gemeente Maastricht heeft ingestemd met de gekozen aanpak en de vergunningen afgegeven. A.van Liempd sloopbedrijven B.V. pasten deze methode reeds eerder toe; onder andere in Venlo. Een beperkt aantal huizen in de omgeving en een deel van de Vijverdal-gebouwen wordt ontruimd om er zeker van te zijn dat niemand zich achter de ramen bevindt. Er blijft immers een klein gevaar aanwezig voor mogelijke inslag van kleine wegspringende deeltjes. Medewerkers en omwonenden zijn tijdens informatiebijeenkomsten geïnformeerd over de aanstaande sloop en de daarmee gepaard gaande voorzorgsmaatregelen en overlast.

Op 14 april wordt de Vijverdalseweg afgesloten van 10.00 tot 16.00 uur. In verband met de stofontwikkeling wordt kijkers aangeraden niet in de directe omgeving te parkeren en het geheel op wat grotere afstand te volgen. Nadere informatie over parkeren en openbaar vervoer volgt nog. Ook worden plaatsen aangewezen van waar genodigden en andere belangstellenden kunnen kijken. Het is aan te bevelen te voet of met fiets of openbaar vervoer te komen gezien de te verwachten toeloop en de stofoverlast.

Vijverdal sluit met de sloop van de hoogbouw een bouwperiode af van meer dan 6 jaar. De psychiatrie in Maastricht heeft anno 2007 een volledig vernieuwde huisvesting gekregen. Naast een nieuwe kliniek en hoofdentree zijn kleinschalige woonvormen op het terrein gebouwd en een verpleeghuis voor psychogeriatrie. Cliënten en personeel vinden de nieuwbouw een grote verbetering.

De markante hoogbouw oftewel de Sterflat, is vanaf de bouw in 1972 beroemd en verguisd. Hoogbouw voor psychiatrie was destijds een gedurfd concept. Al vlug bleek het echter geen goed concept te zijn. Voor de gesloten afdelingen op de verdiepingen waren geen buitenruimten voorhanden; de balkons waren vanwege het gevaar voor suïcide niet toegankelijk. Het gebouw was ook te groot en stond voor een deel leeg. Bovendien was de hoogbouw niet geschikt voor langdurige huisvesting. Tenslotte voldeden de twee en vierpersoonskamers niet meer aan de privacy-eisen. Bouwtechnisch bleek dit typisch zeventiger jaren gebouw slecht aan te passen. Vijverdal heeft jarenlang gezocht naar een andere bestemming voor dit kolossale gebouw, echter zonder succes. Pas in 2001 kreeg de instelling toestemming van het Ministerie van VWS om het gebouw te slopen.