NCRV

Natuur in de stad

Aflevering 2 - Groningen

Zaterdag 14 april
18.00 uur, Nederland 2

Natuur in de stad Groningen

In aflevering 2 van de NCRV-serie Natuur in de stad laten vier echte Groningers de gevarieerde natuur van de stad Groningen zien. De stad is ontstaan op drie verschillende soorten grond: klei in het noorden, zand in het oosten en veen in het zuiden. Elk van deze grondsoorten herbergt zijn eigen natuur. Maar ook hele andere soorten stadsgrond blijken een natuurgebied op zich: een fabrieksterrein, de kademuren van de binnenhavens en... de vuilnisbelt.

Van stadsecoloog Klaas van Nierop horen we hoe Groningen probeert de oorspronkelijke plantensoorten weer terug de stad in te krijgen. Overigens hebben bewoners daar zo hun eigen ideeën over en blijkt dat het leven van een stadsecoloog niet altijd over rozen gaat. Met Peter Bulk, een echte alternatieve Grunninger, maken we een boottocht langs bijzondere varens en we zien hoe de natuur steeds wilder en mooier wordt, naarmate we verder de oude binnenhavens invaren. Jan Doevendans is een typisch stadsmens: voor zijn beroep moet hij wilde dieren zoals steenmarters, wespen of vogels weghalen waar mensen overlast hebben. Tijdens een bezoek vertellen bewoners hoe een steenmarter maandenlang hun leven tot een hel maakte. En tot slot volgen we de jonge vogelaar Dusan Brinkhuizen tijdens een bezoek aan de meest wonderbaarlijke natuurgebieden in Groningen: het fabrieksterrein van de Suiker Unie en de Stainkoeln, de grootste vuilnisbelt van Groningen.

In steden is meer natuur te vinden en te beleven dan je denkt. Maar je moet er alleen wel even naar zoeken: aan de rand van een industrieterrein, in een verlaten hoek van het park, achter tuinschuttingen of langs oevers en kades van stadssingels. De 7-delige serie Natuur in de stad laat de bijzondere en verrassende natuur in grote Nederlandse steden zien. In elke aflevering gidst een gastheer of -vrouw, gedreven door passie voor de natuur in zijn of haar stad, de kijker langs ongewone plekken: onder putdeksels, dakpannen en tussen de voegen van kades.