PvdA Evert Vermeer Stichting


23 MAART 2007
Afrikadag 2007 - zaterdag 14 april in Den Haag

Zaterdag 14 april 2007 organiseert de Evert Vermeer Stichting haar jaarlijkse Afrikadag, de grootste conferentie over Afrika en internationale samenwerking in Nederland. Dit jaar op het hoofdpodium Bert Koenders (minister voor Ontwikkelingssamenwerking), Jerry Rawlings (oud-President Ghana) en Dr. Mohammed Ibrahim (oprichter Celtel).

De nieuwe minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders opent de dag met een speech over zijn ambities voor de komende kabinetsperiode.
Jerry Rawlings, oud-president van Ghana, spreekt rond het middaguur over vijftig jaar Ghanese onafhankelijkheid en de succesvolle ontwikkelingen van Ghana binnen de West-Afrikaanse regio. Rawlings wordt geïnterviewd door journaliste/publiciste Linda Polman.

De Soedanese topman Dr. Mo Ibrahim, oprichter van het telefoniebedrijf Celtel en een van de meest succesvolle en rijke Afrikaanse ondernemers, sluit de dag af. Ibrahim ondersteunt met zijn vermogen democratisering in Afrika. Hij is de initiatiefnemer van de grootste geldprijs ter wereld, de Prize for Achievement in African Leadership. Afrikaanse staatshoofden die op democratisch wijze de bestuurlijke macht afstaan, het beste leiderschap tonen en zich werkelijk inzetten voor de belangen van zijn of haar volk dingen mee naar een geldprijs van 5 miljoen dollar, gevolgd door levenslang een jaarlijks bedrag van 200.000 dollar.

Naast het plenaire programma vindt er zowel in de ochtend als in de middag een uitgebreid keuzeprogramma plaats. Bezoekers kunnen kiezen uit ruim 50 debatten, workshops en lezingen en een uitgebreid cultuurprogramma. De Afrikadag verwacht ruim 1500 bezoekers en ongeveer 200 gasten uit binnen- en buitenland. Opmerkelijke gasten in het keuzeprogramma zijn o.a. Jan Pronk, schrijfster Lieve Joris, staatssecretaris Frank Heemskerk, ambassadeur Mirjam Blaak en parlementariërs Mariko Peters, Joel Voordewind, Chantal Gillard en Ewout Irrgang. Daarnaast zijn er gasten uit Liberia, Kenia, Zimbabwe, Benin, Zuid-Afrika, Uganda en Ghana.

Het volledige programma en meer informatie is te vinden op www.afrikadag.nl.