23.03.2007 / 17:57 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Europees parlement den haag

Europees parlement den haag

Den Haag, 23 maart 2007

PERSVERKLARING

Bureau Europees Parlement Den Haag pakt Korte Vijverberg 6 in

Met een dundoek 'S@men - 25 maart 1957 - 25 maart 2007 - 50 jaar Europese Samenwerking: Feestje?' over het pand Korte Vijverberg 6 aan de Hofvijver heeft het Bureau van het Europees Parlement in Den Haag het startschot gegeven voor een reeks feestelijkheden en bijeenkomsten ter gelegenheid van 50 jaar Europese samenwerking. Zondag 25 maart a.s. is het precies 50 jaar geleden dat het Verdrag van Rome werd getekend.

Eenzelfde dundoek zal vanaf 14 april tot de Europese feestdag (9 mei) worden bevestigd aan de Beurs van Berlage aan het Damrak te Amsterdam. Op het Amsterdamse dundoek is naast het Nederlandse woord 'S@men sinds 1957' ook het Engelse woord 'Together' aangebracht in verband met het internationale karakter van Amsterdam als belangrijke toeristische trekker.

Op zondag 25 maart is er in samenwerking met de Raad van Kerken een bijeenkomst en een oecumenische vesper ter gelegenheid van vijftigjarig Verdrag van Rome. De bijeenkomst wordt gehouden om 15.00 uur in de Duitse Kerk, Bleijenburg 3b te Den Haag. Spreker is Ruud Lubbers, Minister van Staat. Ontvangst met koffie en thee vanaf 14.30 uur.

Aanstaande zondag zal de stad Maastricht een filmfestival organiseren (Maastricht celebrates Europe, Europe celebrates Maastricht) in Cinema Lumière.

Daarnaast organiseert het Bureau Europees Parlement in samenwerking met Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een prijsvraag. Besteed uw gemeente aandacht aan '50 jaar Europa' en betrekt uw gemeente de burgers daarbij? Indien u op of rond 25 maart een activiteit organiseert om dit te vieren en uw gemeente hier een verslag van maakt in woord en beeld, dan kunnen de beste activiteiten beloond worden met een reis naar Straatsburg voor één raadslid per winnende gemeente, aangeboden door het Europees Parlement.

Het Bureau Europees Parlement organiseert een nieuwe ronde van zes regionale debatten (burgerfora) over Europa, de Europese Grondwet en Europees burgerschap. Deze serie is een vervolg op een eerdere serie van vier debatten in Nijmegen, Den Bosch, Haarlem en Maastricht. De conclusies en een memorie van aanbeveling zijn donderdag 22 maart j.l. aan de regering aangeboden.

In een drietal provincies zal het Bureau Europees Parlement samen met debatorganisatie Portaal te Rotterdam debatwedstrijden organiseren op middelbare scholen (Goes, Den Bosch en Arnhem) over het onderwerp 50 jaar Europese samenwerking. Daarnaast zullen er op een zestal ROC's (MBO onderwijs) debatwedstrijden worden georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut te Hilversum.
24) Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Leon Peijnenburg (persattaché), leon.peijnenburg@europarl.europa.eu, tel. 070-3135400 of Sjerp van der Vaart (directeur Bureau Europees Parlement), sjerp.vandervaart@europarl.europa.eu, tel. 06 20417373