Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Gouda, 28 maart

Studiedag: Leer je rijk

Op zaterdag 14 april is in het Visser 't Hooft Lyceum in Leiderdorp een studiedag voor mensen met een verstandelijke handicap. De naam van deze studiedag is 'Leer je rijk'. Het Educatief Centrum voor Cliënten (ECC) van de Gemiva-SVG Groep organiseert de dag voor de cliënten in de regio Leiden en Alphen aan de Rijn.

Cliënten leren in een workshop bijvoorbeeld hoe ze om moeten gaan met geld. Nieuwe dingen ontdekken, nieuwe dingen leren, je vaardigheden verkennen en vergroten en jezelf ontwikkelen, maken van iemand een rijker mens. Daarom is de titel 'Leer je rijk' gekozen. Het is voor de cliënten van de Gemiva-SVG Groep ook belangrijk om nieuwe dingen te kunnen leren. Er verandert voor hen veel op het gebied van wonen en werken. Zo veranderen woonlocaties met woongroepen in appartementencomplexen waar mensen meer zelfstandig wonen. Ook verhuisden groepen uit activiteitencentra naar bijvoorbeeld een bedrijfspand op een bedrijfsterrein of naar winkels en ateliers in winkelcentra. Dat doet soms een beroep op andere vaardigheden.

Het Educatief Centrum voor Cliënten (ECC) heeft een groot aanbod van cursussen, die veelal ontwikkeld zijn naar aanleiding van vragen van cliënten. Tijdens de studiedag krijgen deelnemers de gelegenheid kennis te maken met verschillende cursussen die het ECC biedt. Als ze daarna meer willen leren, kunnen ze zich inschrijven voor een cursus.

Workshops
De belangstelling voor de studiedag was dit jaar nog groter dan anders. Uit tien verschillende workshops hebben de deelnemers er twee kunnen kiezen. De workshops zijn samengesteld op basis van de vragen van de cliënten. De titels zijn: Je eigen kamer of appartement, Gezondheid en gezonde voeding, Gevoelens, Omgaan met geld, Telefoneren, Muziek, Lichaamsverzorging, Praten en luisteren, De computer en Vriendschap en relaties.
Behalve een leerzame dag, is het voor de deelnemers ook bedoeld als een leuke dag. Zij worden vanaf 9:15 uur verwacht. Om 10:00 uur wordt het startsein gegeven met muziek, waarna regiomanager Hans Bouter de dag officieel opent. Om 11:00 uur begint de eerste workshop. Na de lunchpauze begint de tweede workshop, tot 15:00 uur. De dag eindigt met een hapje, een drankje en muziek.
De dag wordt mogelijk gemaakt door de inzet van een groot aantal vrijwilligers. Veel medewerkers van de Gemiva-SVG Groep en hun familieleden. De studiedag wordt gesponsord door De Haij & Van der Wende Advocaten uit Capelle a/d IJssel.
Organisator Fran Plesman: "We hopen dat alle mensen die zich ingeschreven hebben een leerzame en inspirerende dag hebben, die hen nieuwsgierig maakt naar meer."