Museumweekend


PERSBERICHT

20 maart 2007
'Het OOG ontmaskerd'

Nationaal Museumweekend in Bonnefantenmuseum

14 en 15 april 2007, gratis entree
Centraal thema van het Nationaal Museumweekend is dit jaar 'de kunst van het waarnemen'. Waarnemen is een ingenieus samenspel tussen de zintuigen en het brein dat zowel kunstenaars als wetenschappers bezighoudt. Soms raken hun interesses elkaar, maar meestal volgen ze de eigen weg. Op 14 en 15 april combineert het Bonnefantenmuseum de invalshoeken kunst en wetenschap. Verspreid over het weekend zijn er speciale rondleidingen waarbij het spel van de menselijke perceptie in de kunst wordt bekeken. Daarnaast wordt ingegaan op de wetenschappelijke kant van de waarneming. In het Auditorium wordt een educatief programma over waarnemingspsychologie georganiseerd. Bovendien vertellen vier wetenschappers over een recent onderzoek. Centraal staat de bezoeker die (opnieuw) geconfronteerd wordt met de eigenaardigheden van het menselijk vernuft.
Het programma is samengesteld met de Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Programma

Rondleidingen

Oog op perspectief, Mind the Gap en Playground

Rondom het thema 'de kunst van het waarnemen' worden twee rondleidingen voor volwassenen gehouden door studenten Cultuur- en Maatschappijwetenschappen. Per rondleiding worden drie à vier kunstwerken vergeleken: bij de ene rondleiding ligt de nadruk op perspectief en bij de andere op de verhouding tussen waarneming en verwachting. Voertaal is Nederlands en Engels. Tevens wordt een speciale rondleiding voor kinderen aangeboden: Playground. Dit programma is voorbereid door de stagiaires Sophia Atkins (Hull), Karina Kottová (Praag) en Ilaria Battistoni (Bologna).
Introductiebijeenkomsten

In het auditorium wordt informatie gegeven over de beginselen van de waarnemingspsychologie door studenten en promovendi van de Faculteit Psychologie van de Universiteit Maastricht. Aan de hand van enkele alom bekende optische illusies wordt toegelicht hoezeer de waargenomen werkelijkheid verschilt van de fysieke werkelijkheid. Om het publiek op verschillende tijdstippen van dienst te zijn, wordt het programma op beide dagen enkele malen herhaald.
Wetenschappelijke lezingen

Locatie: Studio Rossi

14 april

14.00 uur: Klanken in kleur, door dr. Cretien van Campen, SCP

15.30 uur: Als ogen tekortschieten, door drs. Jan van Erp, TNO Soesterberg

15 april

12.30 uur: De hersenen ontmaskerd, door dr. Peter de Weerd, UM

15.00 uur: De bewogen waarnemer, hoe zien wij beweging?, door prof. dr. Lex Wertheim, Universiteit Utrecht
Gedetailleerde info over het programma, zoals de aanvangstijden van de rondleidingen & introductiebijeenkomsten,

vindt men op www.bonnefanten.nl


---

--------------------------------------------
Lezingen tijdens het Nationaal Museumweekend
Zaterdag 14 april, 14 uur

Cretien van Campen: Klanken in kleur

Beelden zie je met je ogen en geluiden hoor je met je oren. Maar kun je ook geluiden zien of beelden horen? Horen en zien blijken minder gescheiden dan we doorgaans denken. Aan de hand van proefjes en animaties laat Van Kampen zien dat horen en zien elkaar beïnvloeden. Bij enkele personen is die wederzijdse beïnvloeding zo sterk dat hun hersenen kleuren produceren bij het horen van geluiden. Zij zien klanken van muziek of spraak in kleur. Cretien van Campen is wetenschappelijk onderzoeker, publiceert over zintuigen, gezondheid en geluk en is verbonden aan het Sociaal en Cultureel Planbureau in Den Haag.
Zaterdag 14 april, 15.30 uur

Jan van Erp: Als ogen tekortschieten

De meeste informatie krijgen we binnen door te kijken en te luisteren. Dat werkt uitstekend, maar soms gaat het mis. We hebben allemaal wel eens het gevoel ogen en oren tekort te komen. Bijvoorbeeld als we kaart moeten lezen en tegelijkertijd op de weg moeten letten. Er is echter nog een manier om informatie over te brengen: via trillingen op de huid. Hoe dit werkt en hoe we dit toe kunnen passen staat centraal in deze lezing. Jan van Erp is hoofdonderzoeker van de afdeling Human Interfaces bij TNO Soesterberg.
Zondag 15 april, 12.30 uur

Dr. Peter de Weerd: De hersenen ontmaskerd

Je neemt de wereld waar met je hersenen, niet met je zintuigen. Maar wat je brein doet, heeft weinig te maken met het voorstellen van de fysieke realiteit. De waarneming is enkel een reconstructie van informatie uit de buitenwereld die nodig is om tot doelgericht gedrag te komen. Het voorkomen van illusies en het effect van aandacht op de waarneming illustreren dit. Peter de Weerd is als neurowetenschapper verbonden aan de Capaciteitsgroep Neurocognitie van de Universiteit Maastricht.
Zondag 15 april, 15 uur

Prof. Dr. Lex Wertheim: De bewogen waarnemer, hoe zien wij beweging?

Als we ons hoofd of ogen bewegen zwaait de wereld over ons netvlies, maar we zien haar toch stilstaan. En wie een vliegtuig in de blauwe lucht met zijn ogen volgt ziet het bewegen, hoewel het beeld ervan stil staat op ons netvlies. Wat er op ons netvlies gebeurt zegt dus op zichzelf nog niets. Om te kunnen zien of iets beweegt moeten onze hersenen ook rekening houden met hoe we zelf bewegen. Hoe werkt dat precies en welke verbazende illusies kunnen er door ontstaan?
Lex Wertheim is experimenteel psycholoog en hoogleraar Toegepaste Functieleer en cognitieve ergonomie aan de Universiteit van Utrecht.
---

_____________________

Voor informatie / beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de persafdeling van het Bonnefantenmuseum (di-vrij), Avenue Céramique 250, Postbus 1735, 6201 BS Maastricht. Tel. +31 43 329 01 10, fax +31 43 329 01 99, Mirjam Stam: pressoffice@bonnefanten.nl, www.bonnefanten.nl