Museumweekend


PERSBERICHT

De kunst van het waarnemen van energie

Amsterdam, 14 maart.

Energie is onzichtbaar, maar niet bij Energetica. Tijdens het museumweekend op 14 en 15 april demonstreren we bijzondere apparaten, zoals de Tesla spoel waarbij je de spanning ziet en hoort. Beeldend kunstenaar Robert Pennekamp heeft een interactief kunstwerk rondom energie bedacht dat dwars door de collectie van Energetica loopt. Op zondag 15 april om 14:00 uur treedt Pierre Bastien op met zijn 'orchestre mecanique'. Hij ontlokt muziek aan zelfgebouwde meccano instrumenten.

De expositie 'Kunst en energie' draait om een aantal stripfiguren gaan samen met de bezoekers hun eigen verhaal beleven in Energetica. De stripfiguren willen wat vertellen over energie. Daarbij hebben ze de hulp nodig van bezoekers. Want waarom heb je energie nodig en wat zou er gebeuren als we zonder zitten. Maar kan het ook beter of anders? En waar zijn al die machines en apparaten voor? Iedereen kan eigen teksten toevoegen en zo wordt het kunstwerk compleet. Want iedereen heeft wel ideeën over energie. Robert Pennekamp is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Amsterdam Oost.

Pierre Bastien is een multi-instrumentalist die sinds 1977 bezig is om zijn eigen mechanische orkest te bouwen. Met meccano als uitgangspunt heeft hij een installatie gebouwd die op geraffineerde wijze muziek maakt. Het is niet alleen bijzonder om te horen, maar vooral bijzonder om te zien hoe met eenvoudige middelen prachtige klanken worden gemaakt.

Energetica is een van de leukste musea van Amsterdam en gevestigd in de monumentale voormalige elektriciteitscentrale aan de Hoogte Kadijk, vlakbij Artis en het Scheepvaartmuseum. Energetica heeft bijzondere collecties op het gebied van energietechniek. Naast huishoudelijke apparaten, motoren en liften kun je ook de ontwikkeling van binnen- en buitenverlichting zien en zijn er spectaculaire hoogspanningsapparaten als luchttransformatoren en stootspanningsgeneratoren.

Tijdens het museumweekend is Energetica op zaterdag geopend van 11:00 uur tot 16:00 uur en op zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur. Kijk op de website voor meer informatie: www.energetica.nl.