Positieve discriminatie in Zuid-Afrika: zegen of zorg


02.04.2007 / 15:44 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nzav

Nzav

Positieve discriminatie in Zuid-Afrika: zegen of zorg?

De Nederlands-Zuidafrikaanse Vereniging (NZAV, 1881) organiseert op zaterdag 14 april 2007 een lezing door Flip Buys, leider van de onafhankelijke vakbond Solidariteit/Solidarity, met als titel 'Positieve discriminatie in Zuid-Afrika: zegen of zorg?'. De lezing wordt gehouden in de Lorentz-zaal van het Kamerlingh Onnes gebouw van de Universiteit Leiden, Steenschuur 25 te Leiden, en begint om 14h00 (zaal open 13h30).

Flip Buys zal in zijn lezing ingaan op het Zuidafrikaanse beleid van Regstellende Aksie/Affirmative Action. In Zuid-Afrika geldt een afspiegelingsvereiste voor de aanname van personeel. Solidariteit meent dat waar vroeger de zwarte bevolkingsgroep werd achtergesteld, nu door positieve discriminatie andere bevolkingsgroepen worden achtergesteld. Solidariteit pleit voor een andere aanpak van positieve discriminatie.

Na afloop van de lezing zal mr Alex Geert Castermans, voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling te Utrecht, een reactie geven op de lezing van Flip Buys en zal een kort debat plaatsvinden.

De lezing van Flip Buys en het debat zullen ingeleid worden door dr Harry Wels, directeur van SAVUSA, het samenwerkingsverband tussen de Vrije Universiteit en Zuid-Afrika.

De Nederlands-Zuidafrikaanse Vereniging (NZAV) is een onafhankelijke culturele vereniging die zich tot doel stelt de banden tussen Nederland en Zuid-Afrika aan te halen en te versterken. Voor informatie: www.zuidafrikahuis.nl

Voor informatie over Flip Buys en Solidariteit: www.solidariteit.co.za

Voor informatie over Alex Geert Castermans en de Commissie Gelijke Behandeling: www.cgb.nl Voor informatie over SAVUSA: www.savusa.nl

Noot voor de pers: voor beantwoording van vragen kan contact opgenomen worden met de woordvoerder van de NZAV, jhr mr M.L.E. Storm van 's Gravesande via 06-55384392.