Universiteit van Tilburg

28 maart 2007

Prinses Mabel, Mulisch en Möring te gast op Dag van de Filosofie

Het rationele beest op Dag van de Filosofie in Tilburg

Harry Mulisch en Marcel Möring spreken dit jaar op de landelijke Dag van de Filosofie, die zaterdag 14 april vanaf 14.00 uur wordt gehouden in het Natuurmuseum Brabant te Tilburg. Zij buigen zich over de vraag of de mens een redelijk dier is of een "rationeel beest", zoals het thema van de dag luidt. Prinses Mabel neemt op deze dag het eerste exemplaar van "De open samenleving en haar vijanden" van wetenschapsfilosoof Karl Popper in ontvangst. In een treinstel op de derde verdieping van het Natuurmuseum kan iedereen zich laten verleiden tot een gesprek of zomaar iets vragen.

De Dag van de Filosofie heeft op 14 april 2007 Het rationele beest als thema. Daarmee sluit de dag aan bij de landelijke Maand van de Filosofie, waarvan het thema dit jaar Het redelijke beest is. Het rationele beest, dat in het alledaagse spraakgebruik toch aan iets anders doet denken dan "het redelijke beest", is volgens de organisatie van de Dag van de Filosofie levendiger dan ooit. Immers, in naam van de rede wordt oorlog gevoerd in Afghanistan en van mensen die geen misdaad hebben gepleegd wordt de vrijheid ontnomen. Dit vraagt om bezinning.

Het thema wordt belicht door middel van lezingen, discussies, gesprekken met schrijvers, kunstenaars en journalisten, en vanuit theater, film en muziek. In een symposium geven filosofen uit verschillende vakgebieden antwoord op vragen als "Wat heet denken?" Prinses Mabel van Oranje-Nassau, directeur van The Open Society Institute, ontvangt het eerste exemplaar van de Nederlandse vertaling van "De open samenleving en haar vijanden" van Karl Popper (1902-1994). Verder gaat Harry Mulisch in gesprek met Michaël Zeeman, Nasr Abû Zayd met journalist Joris Luyendijk, zijn er voordrachten van filosofe Ivana Ivkovic en schrijver Marcel Möring en de winnaar van de schrijfwedstrijd "Denken doe je (niet) alleen" voor VWO-scholieren.

De Dag van de Filosofie wordt georganiseerd door het departement Filosofie van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg. Wegens overweldigende belangstelling zijn de toegangskaarten reeds uitverkocht.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u kijken op www.dagvandefilosofie.nl of contact opnemen met Judith A. Schiks, tel. 013 - 466 3183 / 06 - 36073363, of Linda Jansen (PR), tel. 013 - 466 3494 / 06 - 41319876. Beiden zijn bereikbaar via het mailadres dagvandefilosofie@uvt.nl. Meer persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten.

UvT Persbericht