Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nationaal Museumweekend 2007

VEEL ACTIVITEITEN EN GRATIS TOEGANG IN HET LIMBURGS MUSEUM

Het Museumweekend staat voor de deur. Op 14 en 15 april aanstaande gaat de Nederlander weer massaal op museumbezoek. Het voor Europa unieke fenomeen zorgt altijd voor veel extra publieksactiviteiten in de musea die meedoen. Het centrale thema in 2007 is de kunst van het waarnemen. Voor wie het Limburgs Museum en zijn vaste presentaties eens in ander perspectief wil waarnemen, worden continu rondleidingen gegeven voor volwassenen die op het halve uur starten. Speciaal voor kinderen zijn er op beide dagen rondleidingen om 12.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur.

Ook staat op beide dagen een filmprogramma op het programma. Bijzonder is de documentaire (beide dagen aanvang 11.30 uur en 14.00 uur) uit 1961 van de WDR over de Butterfahrt naar Venlo. In zwartwit is de markt te zien, waar Funs van Grinsven Venlo, stedje van lol en plezeer vertolkt. De documentairemakers gaan langs bij burgemeester De Gou, Supermarkt Heijmans, Modemagazijn Leijgraaf en het Stationshotel. Tot slot zien we hoe bij de Keulse Barrière de koopwaar moet worden 'verzollt'. In de onderhoudende documentaire The World of tattooing, presented by Henk Schiffmacher (beide dagen aanvang 13.00 uur en 16.00 uur) neemt de bekende Amsterdamse tatoeëerder ons mee op een reis over de wereld: Borneo, Nieuw Zeeland, Hawaï, Samoa en Japan zijn maar een paar van de landen die hij bezoekt. Hij laat de kunst van het oude tatoeëren zien waarbij de inkt door middel van een stokje met een scherp voorwerp in de huid getikt wordt.

In Bronsgroen en anders zwart (beide dagen aanvang 12.00 uur en 15.00 uur) schitteren de kleurenfilms van fotograaf en filmer Huub Leufkens uit de jaren 1938-1948. De opnames tonen Limburg als een pastoraal land bevolkt door eenvoudige mensen. We zien onder meer sfeerbeelden van een boerenhoeve in zomer en winter, een schuttersfeest in Wessem en de Sterre-der-Zee-processie en de Heiligdomsvaart in Maastricht. De makers van Bronsgroen en anders zwart hebben hier andere beelden van Limburg naast of tegenover geplaatst.

Voor de jeugdige bezoekers aan het Museumweekend staat de zondag in het teken van poppentheater Barbiance. Theatermaker John Fonteijn speelt met Barbiepoppen in een authentiek kartonnen theater uit 1964. De heks in het klassieke sprookje is het thema. De voorstelling is doorlopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Naast de vaste presentaties zijn er tijdens het Museumweekend drie tentoonstellingen te zien. Natuurlijk is er Zwerkballen, grobbebollen en toverkollen, de grote expositie over heksen en tovenaars van vroeger en nu. Feestend en herdenkend Limburg is onderwerp van foto-expositie Met vlag en wimpel van John Klijnen. Cultuurlab 3 - Collecctie Schiffmacher is een temtoonstelling over de geschiedenis en betekenissen van tatoeages. Geïnspireerd door de collectie Schiffmacher, maar is 'voor altijd' wat te lang van het goede, dan kan tijdens het Museumweekend (zaterdag vanaf 14 uur zondag de hele dag) voor ¤ 1,- een tijdelijke tatoeage worden gezet. De tatoeage blijft ongeveer vijf dagen zichtbaar, als je hem goed verzorgt en er voorzichtig mee bent.

Het Limburgs Museum is in het Museumweekend gratis toegankelijk.

LImburgsmuseum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
telefoon 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
maandagen gesloten

De provincie Limburg financiert het Limburgs Museum

inlichtingen
Sef Derkx/Ellen Loozen
Telefoon
077 352 21 12