Gemeente Putten

Câmpia Turzii en Turda

Gratis compost voor inwoners van Putten (03-04-2007)
---

Zaterdag 14 april 2007, van 09.00 tot 12.00 uur, kunnen inwoners van de gemeente Putten gratis compost halen bij de gemeentewerf aan de Ambachtstraat 7. Het compost wordt geleverd in zakken van 40 liter. Per huishouden zijn maximaal 2 zakken beschikbaar. De gemeente Putten heeft één vracht compost besteld (in totaal 1440 zakken). Inwoners moeten er dus op tijd bij zijn, want op=op.

De zakken gft-compost zijn geleverd door Orgaworld uit Lelystad. Het groente-, fruit- en tuinafval (gft) uit Putten wordt door dit bedrijf verwerkt tot hoogwaardige compost. Met deze eenmalige actie geeft de gemeente Putten het gft-afval terug in de vorm van compost.

De actie is georganiseerd in verband met de eerste Nationale Compostdag. De Nationale Compostdag is bedoeld om gescheiden gft-inzameling en composteren onder de aandacht te brengen.

Het is belangrijk om gft-afval afzonderlijk aan te bieden in de speciale gft-afvalzakken. Het verwerken van dit gft-afval tot hoogwaardige compost is beter voor het milieu en is bovendien goedkoper dan het verbranden van afval. De gft-afvalzakken zijn daarom goedkoper dan de blauwe restafvalzakken.

Hoewel de inwoners van Putten hun afval erg goed scheiden, zit er helaas nog steeds gft-afval bij het restafval. In Putten wordt gemiddeld ongeveer 70 kg gft per inwoner per jaar ingezameld, waarvan ± 40 kg in de gft-zakken en ± 30 kg via het restafval.

In verhouding tot regionale cijfers wordt in Putten erg weinig gft-afval ingezameld. Dit komt omdat in Putten het thuiscomposteren wordt gepromoot. Thuiscomposteren bespaart direct geld, omdat de burger geen of minder gft-zakken hoeft te kopen. Daarnaast kan het compost gebruikt worden in de tuin. Inwoners van Putten kunnen een compostvat kopen bij de gemeente Putten. Een compostvat van 260 liter kost 16,00 en een compostvat van 450 liter kost 27,25.

Meer informatie over gft-afval, composteren en het kopen van een compostvat is te lezen in de Afvalwijzer 2007 of op de gemeentelijke website (www.putten.nl).