Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

AFRIKADAG 2007: ONTWIKKELING, VEILIGHEID CULTURELE VITALITEIT & POLITIEK

1500 deelnemers - 50 deelsessies - 200 (inter)nationale experts

Amsterdam, 10 april 2007

Op zaterdag 14 april a.s. organiseert de Evert Vermeer Stichting in Den Haag de AFRIKADAG 2007. Deze jaarlijkse bijeenkomst is met meer dan 1500 bezoekers de grootste conferentie over Afrika en internationale samenwerking in Nederland. Ontwikkeling, veiligheid en culturele vitaliteit in Afrika en heel veel politiek staan centraal in het programma. Er zijn ruim 50 debatten en workshops met zo'n 200 (inter)nationale experts: politici, actievoerders, beleidmakers, wetenschappers en artiesten. Hoofdgasten zijn de Ghanese oud-president Jerry Rawlings, de "Afrikaanse Bill Gates" Mo Ibrahim en Bert Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking.

Datum: zaterdag 14 april 2007; locatie: Haagse Hogeschool; tijd: 10.00 - 17.00 uur.

De Afrikadag van de EVS biedt professionals en andere belangstellenden inzicht in actuele politieke, maatschappelijke en economische ontwikkelingen op het Afrikaanse continent en in lopende debatten in de internationale samenwerking. Thema's: ontwikkeling & eerlijke handel; conflicten, vrede & veiligheid (Darfur, Somalië, Oeganda, Congo); grondstoffen, economie & conflict; gezondheid & onderwijs (hiv/aids, toegang tot medicijnen, hoger onderwijs); goed bestuur & persvrijheid; milieu & klimaat; de positie van kinderen, van vrouwen & van homo's; handel in cultureel erfgoed; en natuurlijk de rol en verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap in Afrika (VN, EU, Nederland). Het culturele programma omvat muziek, film, dans en literatuur.

Rawlings, Ibrahim, Koenders en andere gasten

De Afrikadag 2007 heeft drie hoofdgasten. Oud-president Jerry Rawlings van Ghana blikt terug op vijftig jaar onafhankelijkheid en schetst perspectieven voor zijn land in West-Afrika. De Soedanese topondernemer Mo Ibrahim vertelt over zijn alternatieve Nobelprijs voor Afrikaanse leiders initiatief: de Prize for Achievement in African Leadership. Door het succes van zijn telecombedrijf Celtel wordt Ibrahim wel de "Afrikaanse Bill Gates" genoemd. Minister Bert Koenders opent de conferentie met een toelichting op zijn ambities voor de komende kabinetsperiode.

Andere gasten (selectie): Francis Agyemfra (Brigade Generaal, Ghana), Louis Araújo (mensenrechtenactivist, Mozambique), kol. Antoine Beukering (adviseur Ontwikkelingssamenwerking ministerie van Defensie), Roeland van de Geer (EU-gezant Grote-Merengebied), Frank Heemskerk (Staatssecretaris EZ), Tom Kamara (journalist, Liberia), Emmanuel Kamau (homo-activist, Kenia), Wilf Mbanga (journalist, Zimbabwe) Jan Pronk en Jo Ritzen (EVS-voorzitter, oud-directeur Wereldbank). Ook geven parlementariërs van diverse politieke partijen en vertegenwoordigers van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties acte de présence).

Correspondent Aernout Zevenbergen lanceert zijn boek 'De Vlekken van een Luipaard: mannen in Afrika' en Lieve Joris leest voor uit haar nieuwe boek 'Het uur van de Rebellen' over Congo.

EVS & partners

De Afrikadag 2007 wordt georganiseerd door de Evert Vermeer Stichting (EVS), de ontwikkelingsorganisatie van de Partij van de Arbeid. De EVS zet zich in voor internationale solidariteit in de politiek en voor het doorklinken van de stem van mensen in ontwikkelingslanden in het Nederlandse en Europese beleid. De EVS voert híer actie om de situatie van mensen dáár te verbeteren.

De Afrikadag is de grootste conferentie over Afrika en internationale samenwerking in Nederland. Hiervoor werkt de EVS samen met meer dan dertig partnerorganisaties. De conferentie wordt financieel mogelijk gemaakt door Cordaid, Hivos, ICCO, NCDO, NiMD, Oxfam Novib en Plan Nederland.