Ingezonden persbericht


Persbericht

's-Hertogenbosch, 10 april 2007

Kunsthistorische prijs De Vuurslag naar Zilvermuseum Sterckshof

Op 14 APRIL 2007 wordt De Vuurslag, de grootste kunsthistorische prijs in Nederland en Vlaanderen, overhandigd aan Zilvermuseum Sterckshof te Deurne bij Antwerpen. Deze kunsthistorische prijs wordt jaarlijks uitgereikt bij de opening van Art Fair 's-Hertogenbosch, de Kunst & Antiekbeurs te 's-Hertogenbosch: een zilveren trofee in de vorm van een vuurslag en een geldbedrag van E 12.000,-

De Vuurslag, een geldprijs en trofee, werd in 1993 in het leven geroepen op initiatief van de Stichting Nederlandse Kunst- en Antiekbeurs. Met deze prijs, ondergebracht in een onafhankelijke stichting met een deskundige jury, geeft de Stichting Nederlandse Kunst- en Antiekbeurs een stimulans aan wetenschappelijk onderzoek naar kunst, kunstvoorwerpen en antiek. Serieus verhandelen van kunst en antiek vereist immers gedegen kennis. De Vuurslag is dus bedoeld als prijs die enerzijds belangrijk onderzoek op gebied van beeldende kunst en kunstnijverheid bekroont, anderzijds is hij bedoeld om verder onderzoek te stimuleren.

Deze kunsthistorische prijs kreeg de naam van het oude Bourgondische symbool de "Vuurslag": een eenvoudig gehard ijzeren werktuigje om vonken uit een vuursteen te slaan. In de late middeleeuwen kozen hertogen van Bourgondië het motief van de vuurslag met de vonkende vuursteen als symbool voor hun vlammende ambitie: de naar alle kanten opspringende vonken als verbeelding van de expansieve kracht van de Bourgondiërs. Zo moet ook de geldprijs groot effect hebben.

Het Zilvermuseum Sterckshof Provincie Antwerpen is het eerste museum dat de Vuurslag ontvangt. Tot nu toe werd de prijs uitgereikt aan individuele onderzoekers en aan enkele stichtingen. Een koerswijziging? Niet echt, opnieuw is het belangwekkend onderzoek en een goed publieksbereik dat wordt bekroond. "Hiermee wordt het museum onderscheiden voor de wijze waarop het zich de afgelopen jaren heeft geprofileerd met collectiepresentatie, tentoonstellingen en vooral een serieuze en tegelijk publieksgerichte aanpak" verduidelijkt Prof.dr. Jos Koldeweij, voorzitter van Stichting De Vuurslag.

"Een hart onder de riem" stelt Wim Nys, Wetenschappelijk Assistent. "Niet alleen de zilveren trofee die wij in ontvangst mogen nemen, maar vooral de internationale erkenning voor het wetenschappelijk werk en de publieksgerichte aanpak van het museum doet het Sterckshofteam zeer veel deugd".

De prijs zal het Zilvermuseum besteden aan wetenschappelijk onderzoek in het kader van de tentoonstelling Waas Zilver in het najaar van 2007. Het onderzoeksproject van wetenschappelijk assistent Wim Nys, met Prof.dr. Anna Bergmans als promotor, ligt aan de basis van deze tentoonstelling waarin een overzicht gegeven wordt van het zilverwerk dat in het Land van Waas van ca. 1700 tot 1868 werd geproduceerd. Voor de eerste maal zal de bezoeker zilverwerk uit Beveren, Lokeren, Rupelmonde, Sint-Niklaas en Temse samen kunnen bewonderen. In de expositie en in de catalogus wordt ook dieper ingegaan op een aantal cruciale vragen: Waarom is er zo weinig over hen bekend? Wie zijn zij en van waar komen ze? Hadden ze succes?

Openingstijden
Art Fair 's-Hertogenbosch is vanaf zondag 15 april tot en met zondag 22 april dagelijks geopend van 11.00 uur tot 19.00 uur. Op donderdag 19 april is de beurs geopend tot 22.00 uur, op zondag 22 april tot 18.00 uur. Bezoekers die met de trein komen, kunnen gebruikmaken van een gratis shuttlebus die vanaf NS centraal station 's-Hertogenbosch naar de Brabanthallen rijdt. Voor bezoekers die met de auto komen, is er ruimschoots betaalde parkeergelegenheid op het expositieterrein.

Kijk voor meer informatie ook op www.afsh.nl

---



Ingezonden persbericht