Provincie Utrecht

faunatelling: ruim 600 tellers op pad!

Provinciale faunatelling: ruim 600 tellers op pad!

10-4-2007 -

Zaterdag 14 april a.s. organiseert de Faunabeheereenheid Utrecht (FBE) een provinciedekkende faunatelling in samenwerking met de Utrechtse Wildbeheereenheden, de Terreinbeherende organisaties (Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten), LTO Noord, de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, het Utrechts Particulier Grondbezit en de provincie Utrecht. In totaal zijn op deze dag ruim 600 deskundige tellers actief om de Utrechtse fauna in kaart brengen.

De FBE organiseert de telling om een beter beeld te krijgen van het bestaan en de verspreiding van bepaalde diersoorten in de provincie Utrecht. Dit betreft o.a. ganzen, knobbelzwanen en meerkoeten, kraaiachtigen, wildsoorten en exoten (zijnde niet van nature in Nederland voorkomende soorten). De diersoorten die geteld worden, behoren tot de algemeen in Nederland voorkomende diersoorten. Juist vanwege het feit dat deze algemeen voorkomen en reguliere inventarisatiegegevens vooral betrekking hebben op zeldzamere soorten, bestond er tot voor kort geen duidelijk beeld over de exacte verspreiding en populatieomvang van deze soorten in de provincie Utrecht. Met de faunatelling, die dit jaar voor de tweede keer plaatsvindt, tracht de Faunabeheereenheid Utrecht hierin verandering aan te brengen.

In een tijdsbestek van ongeveer drie uur, globaal tussen 09.00 en 12.00 uur in de ochtend, vindt de inventarisatie plaats. Om dubbeltellingen zoveel mogelijk te voorkomen, is ervoor gekozen om de telling in een relatief kort tijdsbestek met een groot aantal deskundige vrijwilligers uit te voeren. Een unieke gebeurtenis die in omvang haar gelijke niet kent.

De resultaten van de faunatelling benutten de Faunabeheereenheid en de provincie Utrecht voor het door hen vorm te geven natuurbeleid en het te voeren faunabeheer. De faunatelling is betrouwbaar omdat er een unieke samenwerking is tussen de verschillende partners die aan deze telling een actieve bijdrage leveren.

In het voorjaar van 2006 is een soortgelijke telling uitgevoerd, waarbij in totaal 76.644 exemplaren zijn geteld. De top 5 van meest getelde diersoorten betrof:

1. Meerkoet - 14.321 expl.
2. Grauwe gans - 11.363 expl.
3. Zwarte kraai - 8.729 expl.
4. Kauw - 8.142 expl.
5. Kolgans - 7.722 expl.