Ingezonden persbericht


Amsterdam 11 april, 2007

PERSBERICHT

Ontbreekt het Marokkaanse probleemjongeren aan eigen verantwoordelijkheid, karakter en veerkracht?

In deze uitzending van Boter, Kaas en Eieren zijn Mohamed Azahaf (jongerenwerker) en Ronald Sörensen (fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam) te gast. Zaterdag 14 april discussiëren zij over het boek, Marokkanendrama, waarin staat beschreven dat in Amsterdam 7 op de 10 Marokkaanse jongens het onderwijs zonder diploma verlaat, dat 40% werkeloos is en 1 op de 10 als verdachte staat geregistreerd bij de politie. Komt dit door het vijandige klimaat en een slechte thuissituatie of bestaat er ook nog zoiets als een eigen keuze? Liggen de kansen niet voor het oprapen in Nederland?

Mohamed Azahaf: 'Ik wil gelijke kansen. Een kans die een autochtoon krijgt wil ik ook. Als ik afgestudeerd ben aan HBO of Universiteit, wil ik garantie hebben op een baan en aangenomen worden op de kwaliteiten die ik bezit...'. 'Dat is het grote probleem, mensen schrijven over een groep en zij praten totaal niet met die groep...’.

Ronald Sörensen: 'Als je een werkgever bent en je weet dat je een werknemer krijgt die met Ramadan toch eerder ziek is, die als hij op vakantie gaat, toch een paar weken langer weg wil blijven, want dat is de praktijk vaak, en je hebt de keuze tussen die werknemer en een werknemer, die gewoon op vakantie gaat en die met Ramadan gewoon zijn werk doet, dan ligt de oplossing voor de hand...’. 'De realiteit is dat er een grote groep Marokkaanse jongeren is, die zich absoluut niet wenst aan te passen en die een pain in the ass zijn om 't mooi op z'n Amerikaans uit te drukken...'.

Verder praten ze over de plannen voor een urban muziekcentrum, waar het college van Rotterdam 15 miljoen in wil investeren, dit tot groot verdriet van Leefbaar Rotterdam. Door middel van een rap maakt Ronald Sörensen zijn standpunt duidelijk. Rapper Mike Metal komt met een dissende rap als tegenreactie: "Rotterdam wordt Onleefbaar gemaakt, voel de haat in de Raad, het verspreid zich op straat".

Onder leiding van Guilly Koster gaan de gasten in Boter, Kaas en Eieren de discussie aan over onderwerpen, die in het teken staan van de nieuwe Nederlandse samenleving. Met BKE houdt Mtnl maatschappelijke ontwikkelingen tegen het licht vanuit een gekleurd perspectief. Boter, Kaas en Eieren is een programma van Multiculturele Televisie Nederland (Mtnl) in samenwerking met de RVU. Boter, Kaas en Eieren is iedere zaterdagmiddag te zien om 15.00 uur op Nederland 2. BKE is ook te zien op www.boterkaaseneieren.tv of www.uitzendinggemist.nl.

EINDE PERSBERICHT