Gemeente Harlingen

Burgemeester Scheffer voorzitter van Frisian Mayors Collective Blue Peter Foundation
12-4-2007
"Op 14 april a.s. is het in Harlingen Blue Peter Dag. Dan wappert én op de vuurtoren én aan alle stagen van de bruine vloot de Blue Peter Watermerkvlag. Die vlag is ontleend aan de letter P van Peter uit het eeuwenoude seinvlaggenalfabet op zee. Hij betekende vertrek naar een nieuwe bestemming. Nu, in onze tijden van mobielmatig seinverkeer, omarmt Blue Peter Foundation die vlag voor vertrek met bestemming: Oplossen dat Wereld Water Probleem! Dat enerzijds het tevéél (bedreigende) en anderzijds het teweínig (drinkbare) water van onze planeet omvat. Voorzien van het woord WATER maakt Blue Peter van die P zijn eigen watermerk. Als straks de wereld mééwappert, kunnen we er wat mee." Stelt oud-burgemeester Chris Arlman, thans voorzitter van Blue Peter Foundation.

Arlman gaf zijn ambstketen door aan Paul Scheffer, die dit bijzondere initiatief van Wereldstad Harlingen doorzag: "Wat hier verleden jaar op 14 april begon, maken we een traditie van. Blue Peter verzocht mij het voorzitterschap van zijn Frisian Mayors Collective op mij te nemen". Daar komen nog twee van, één voor Holland en één voor heel Nederland. Drie verschillende landen, waarvan Friesland Blue Peter's eerste land en Holland en Nederland eerste 'buiten' landen zijn". Blue Peter probeert alle burgemeesters van die 'landen' te verenigen. Om inwoners tot collectief bewustzijn en vooral de jeugd tot acties te entameren. "Want het is immers onze jeugd die straks het meest met het wereld water probleem te stellen krijgt. Ik aanvaard mijn rol in Blue Peter vanuit mijn hart. Ik vind het een prima initiatief".

Waarom Nederland in drieën opgesplitst? In Holland en in Friesland heb je drie wereldhavens. Eén kleine (Harlingen) en twee grote (Amsterdam en Rotterdam). Holland kent nog wel wat kleine, die komen ook aan bod. Het kenmerk van de Friese en Hollandse wereldhavens is dat zij haven willen blijven. Kenmerk van Nederlandse steden ("Amersfoort aan Zee?') is dat juist niet willen worden! Dat bindt de burgemeesters. Waarom speelt Friesland zo'n belangrijke rol ? Omdat Blue Peter Friesland als het meest gevorderde waterland ziet.

Inmiddels heeft Blue Peter een convenant gesloten met Wetsus in Leeuwarden om elkaar te ondersteunen. Wetsus voor de achterliggende wetenschap, Blue Peter voor verbreiding van bewustzijn voor het water. Wetsusvoorzitter, voormalig Minister Margreet de Boer, verleent Blue Peter toestemming gebruik van haar naam te maken om tot een sterk comité van aanbeveling te komen. Na deze drie "beginlanden" gaat Blue Peter naar 40 Wereldhavensteden met hun achterlanden.

"Ik was blij verrast toen ik bij mijn aantreden constateerde dat voor Harlingen zo'n bijzondere rol was weggelegd", aldus Scheffer. Een week na de 14e, de 21e april knippen een viertal burgemeesters een lang lint door. In grandcafé Staal van het Rotterdamse WTC. Voor de expo SURVIVALL met 20 kunstwerken op het thema van een dit keer overlevende TiTANiC. Metafoor van Blue Peter, want met die TiTANiC van toen ging immers alles mis wat maar mis kon gaan. "Dat is met ons water ook het geval". Twee maanden later volgt een galaveiling in black-, nee in blue-tie. Ten gunste van het wereldwater. Ware de mens op de Maan geboren hij zou die grote om hem heen draaiende bol nooit AARDE maar WATER hebben genoemd. Zeg ik anchorwoman Else Boutkan en schipper Jan van Buuren van Blue Peter ná."