Gemeente Den Haag

Wethouder Kool opent nieuwe vestiging

De exclusieve Japanse bloemen- en plantenzaak Nakayama International Floral Design begon anderhalf jaar geleden klein in de Weimarstraat, maar is nu al uit zijn jasje gegroeid. Wethouder Henk Kool (Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie) opent zaterdag 14 april om 16:30 uur de nieuwe vestiging aan de Weimarstraat 56.

Eigenaar Hitoshi Nakayama heeft in korte tijd een uitgebreide klantenkring opgebouwd van grote Japanse bedrijven, die in Nederland zijn gevestigd of zich willen gaan vestigen. Zijn zaak richt kantoren en beursstands in en exporteert Europees glas- en aardewerk, decoratiemateriaal en andere producten naar Japanse groothandelsbedrijven.

Anderhalf jaar geleden kende het speciale Startersfonds van de gemeente Den Haag de winkel een krediet toe. ,,Nakayama bewijst dat starters met zo'n steuntje in de rug ver kunnen komen. Ik ben er echt trots op dit bedrijf te mogen openen", zegt wethouder Kool. ,,Met zijn winkel zet Nakayama Den Haag als internationale stad bovendien goed op de kaart."

De banden tussen Nakayama en Nederland zijn al in de vorige eeuw gesmeed. Opa Nakayama opende in 1935 een bloemenzaak in Tokyo; vader en oom Nakayama volgden hem op. Vader leerde in De Lier de kunst van het Nederlands bloemschikken en droeg deze kennis over aan Japanse bloemisten. Andersom organiseerde hij cursussen Japans bloemschikken voor Nederlandse bloemisten. Het familiebedrijf zette zich ook in voor de promotie en kweek van Nederlandse snijbloemen op het Japanse platteland.

Nakayama's assortiment in de Weimarstraat bestrijkt meer dan op ambachtelijke wijze samengestelde bloemstukken. Er zijn planten, cadeauartikelen, Japans aardewerk en porselein, keukengerei en Japanse meubels te koop.