Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT


----------

Hilversum, 12 april 2007

Nieuwe NMO-serie toont andere omgang met ethische dilemma's rond ziekte en dood

Voor terminaal zieke kankerpatiënten in islamitische culturen is het k-woord taboe

Komende zondag brengt de NMO de eerste aflevering van haar nieuwe programma Is dit de Wil van Allah? De serie zoomt in op de zorg die doodzieke moslims in islamitische culturen in hun laatste levensfase krijgen. Hoe ondergaan zij hun ziekte? Hoe brengt de dokter hen het slechte nieuws? Wat doet de familie? De vijf afleveringen van de serie zijn opgenomen in Marokko, Turkije en Nederland.

Centraal in deze eerste aflevering staan de patiënten van een kankerkliniek in Casablanca. We zien de staf aan het werk in de kliniek en op hun ronde door de wijken. Tegenover de tientallen patiënten en familieleden die hem dagelijks consulteren zal chef-arts Benider nooit spreken van kanker. Een ernstige ziekte, dat krijgt de patiënt wel mee. Maar genezing is altijd mogelijk en zal derhalve ook nagestreefd moeten worden. Ziekte is een zaak van Allah. Protesteren is zinloos en onjuist.

Regisseur van het programma is Rob Hof. Onlangs werd bekendgemaakt dat hem de Nipkow-prijs 2007 is toegekend voor zijn serie Sporen uit het Oosten. Hof maakte al eerder een serie over patiënten in hun laatste levensfase (Regie over Eigen Leven en Sterven, NCRV).

De NMO sluit haar uitzending af met een aflevering van De schone namen van Allah.

Bij de NMO ook dit weekend weer een nieuwe aflevering van de serie Eten bij de Buren

Uitzending: zaterdag 14 april 2007 van 15.30 tot 15.55 uur op Nederland 2

Programma: Is dit de Wil van Allah?

Aflevering 1: Het komt allemaal goed

Uitzending: zondag 15 april 2007 van 13.00 tot 13.30 uur op Nederland 2

Herhaling: zaterdag 21 april 2007 van 10.30 tot 11.00 uur op Nederland 2