Gemeente Den Haag

Op zaterdag 14 april geeft wethouder Peter Smit (stadsdeelwethouder Laak) het startsein voor een opruimactie in en door bewoners van de Linnaeusstraat in Laak. Dit initiatief van Wijkberaad Laak Centraal is een goed voorbeeld voor alle Hagenaars vindt de gemeente. De stad schoon houden is tenslotte een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeente én haar inwoners.

Samen opruimen
Wethouder Smit start de opruimactie om 10.00 uur op de hoek van de Linnaeusstraat / Allard Piersonlaan. Daarna gaan de bewoners uit de straat aan de slag. De gemeente stelt bezems, vuilniszakken en een veegwagen beschikbaar. Voor de kinderen uit de Linnaeusstraat die meehelpen zijn er pennen. Onder hen worden na afloop van de actie vijf waardebonnen verloot. Ook staan er van 10.00 tot 12.00 uur voorlichtingskramen van de gemeente en politie op de hoek van de Linnaeusstraat / Allard Piersonlaan. Hier kunnen de bewoners informatie krijgen over een schone en veilige woonomgeving.

Samen schoon houden
In een oproep aan de bewoners benadrukt het Wijkberaad Laak Centraal dat het niet bij deze ene schoonmaakactie kan blijven. Bewoners dienen zich dagelijks in te zetten voor een schone en nette straat. Een werkgroep bestaande uit een aantal vrijwilligers uit de Linnaeusstraat zal zich hiervoor gaan inzetten. In een aantal straten in Laak wordt al op deze manier gewerkt. Later dit jaar zullen meer straten het goede voorbeeld volgen.

Proefproject
De opruimactie maakt deel uit van een proefproject genaamd 'Samen zorgen voor een schone straat in Laak Centraal'. Tijdens dit proefproject wordt bekeken in hoeverre en onder welke voorwaarden de stad schoner wordt als de bewoners en middenstandsbedrijven actief een bijdrage leveren aan het schoon maken en houden.

Andere proefprojecten
Naast bovengenoemd proefproject zijn eerder dit jaar twee andere proefprojecten gestart met als doel het zwerfafval in de stad tegen te gaan. Via een proef in Scheveningen en Laak wordt onderzocht of extra toezicht en handhaving een positief effect hebben op het gedrag van hondenbezitters, die hondenpoep niet of nauwelijks opruimen. Een derde proefproject in de binnenstad van Den Haag onderzoekt in welke mate de inzet van 'integraal beheer' de hoeveelheid zwerfafval terugdringt. Met andere woorden kunnen we het zwerfafval verminderen door een andere manier van kijken naar een straat? Niet meer alleen werken aan een kapot speeltoestel of een uitstekende stoeptegel, maar ook gelijk het onkruid tussen de stoeptegels verwijderen en het zwerfafval opruimen.