Museumweekend


Leeuwarden, 10 april 2007

Met een oldtimerbus naar de Leeuwarder musea tijdens Museumweekend van 14 en 15 april

Zaterdag 14 en zondag 15 april vindt het jaarlijkse Museumweekend plaats. Kom tussen 11.00 en 17.00 uur naar het Fries Museum, het Verzetsmuseum Friesland, het Princessehof en het Natuurmuseum Fryslân. De toegang is gratis. Met als thema 'de kunst van het waarnemen' zijn er tal van spannende, leuke, opwindende en leerzame tentoonstellingen en activiteiten voor jong en oud. Twee unieke oldtimerbussen brengen je op beide dagen tussen 11.00 en 16.00 uur van museum naar museum. Bovendien rijden deze bussen ook langs het FEC/Expo, waar Tresoar een stand heeft op de oldtimerbeurs Nostalgia.
De musea verwelkomen iedereen van harte!

In het Fries Museum is er voor kinderen van 8 tot 12 jaar een speurtocht. Daarnaast kunnen kinderen een fibula 'pimpen'. In de tentoonstelling KUNSTLAND worden bezoekers rondgeleid door kinderen die zelf deze bijzondere expositie hebben samengesteld. Hier kun je ervaren, voelen, horen en zien hoe verschillend kunstwerken over het landschap zijn. In de tunnel houdt het Fries Museum een grote voorjaarsopruiming van de museumwinkel. Zaterdag nemen geluidsastronauten Alex Kooistra en Eric 't Hart bezoekers in Buro Leeuwarden mee in een OORBIT-groepsreis. Op zondag verzorgt luitspeler Martin Pals verschillende optredens in het Eysingahuis. Natuurlijk kunnen bezoekers ook de tentoonstellingen in het museum bezoeken, zoals de expositie 'Hubert-Jan Henket, architect van het nieuw Fries Museum', de familiepresentatie 'Super Terpen' of de pas geopende tentoonstelling 'Lente' van Alex Kooistra in Buro Leeuwarden.

In het Verzetsmuseum Fryslân kunnen bezoekers in het open depot de verborgen schatten van de collectie van het museum bekijken en soms zelfs aanraken. De reizende tentoonstelling 'Wie kan ik nog vertrouwen?' geeft een indringend beeld over homoseksualiteit in nazi-Duitsland en bezet Nederland. Als primeur heeft het Verzetsmuseum de nieuwe expositie 'De pers draaide door'. In deze tentoonstelling staat de geschiedenis van de Leeuwarder Courant tijdens de oorlogsjaren centraal. Hoe schreef de krant over de oorlogsjaren, hoe voltrok zich het dagelijks leven en wat was daar in de krant van terug te vinden?

In het keramiekmuseum Princessehof worden de zintuigen tijdens het Museumweekend volop geprikkeld. In het museum kan de bezoeker ronddwalen en de geuren opsnuiven die verband houden met de verschillende deelcollecties. Bezoekers kunnen met behulp van 'voelkisten' verschillende soorten klei voelen. Zand schuurt de maag, luidt een oud gezegde, maar hoe proeft klei eigenlijk? Tijdens het weekend kan men klei eten én zelfs drinken. En hoe klinkt keramiek? In de 'scherven-brengen-geluk-hoek' kunnen bezoekers met keramiek gooien en horen dus hoe keramiek klinkt. Kinderen kunnen een geurtocht door het museum maken en er zijn kleurplaten verkrijgbaar. En natuurlijk is oude bekende LodeLakei aanwezig om iedere bezoeker hartelijk welkom te heten.

Ook het Natuurmuseum Fryslân organiseert activiteiten met als thema 'De kunst van het waarnemen'. Aan de hand van een 'kijktocht' kan het museum worden ontdekt. Bezoekers krijgen door het hele museum vragen voorgelegd die ze uitdagen voorwerpen eens nauwkeurig te bekijken. Allerlei bijzonderheden die je normaal over het hoofd ziet, vallen nu ineens op. Zo blijkt een insect dat lijkt op een wesp toch iets heel anders te zijn. Een manier om zelfs de allerkleinste details te kunnen zien, is met behulp van een microscoop. Op de Verdieping, het kennis- en informatiecentrum van het museum, staat een bijzonder exemplaar opgesteld. Hiermee kan je haarscherp de haren van een hommel of de schubben van een vlinder bekijken. Naast voorwerpen uit de natuur kunnen ook hoofdharen of de nagel van je vinger uitvergroot worden. Neem dus gerust zelf een voorwerp mee en kijk je ogen uit!

Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum, is tijdens het Museumweekend gesloten. Tresoar is met een stand aanwezig op de Nostalgia- beurs, de grootste oldtimerbeurs in Noord-Nederland, in het WTC Expo in Leeuwarden. Bezoekers worden attent gemaakt op de website van Tresoar (www.tresoar.nl) waar de registratie van de Friese kentekens toegankelijk is voor het grote publiek. Uniek aan de website is dat bezoekers zelf de aanvullende informatie aan de registraties kunnen toevoegen. Op de site staan inmiddels al ruim 700 afbeeldingen gekoppeld aan een registratie. De oldtimer bussen die langs de Leeuwarder musea rijden, zullen twee keer in het uur bij het WTC Expo stoppen.

Openingstijden Leeuwarder musea: za. 14 april en zo. 15 april: 11.00 uur - 17.00 uur.
Openingstijden beurs Nostalgia: za. 14 april en zo. 15 april: 10.00 uur - 17.30 uur
Entree beurs Nostalgia: Volwassenen E 3,-, kinderen tot 12 jaar en 65+ E 1,50
Meerijden met de oldtimerbus: za. 14 april en zo. 15 april: 12.00 uur - 16.00 uur.
Een rit in een oldtimerbus kost E 1,00 per persoon.