Museumweekend


Museumweekend in Vught
14 en 15 april 2007

Ook dit jaar werken Nationaal Monument Kamp Vught, het Geniemuseum en het Vughts Historisch Museum weer samen tijdens het Museumweekend. Op 14 en 15 april organiseert NM Kamp Vught om 12.00 uur en 14.00 uur rondleidingen, speciaal uitgedacht voor het thema 'De kunst van het waarnemen.'. Deelnemers aan de rondleiding blijven niet in Nationaal Monument Kamp Vught, maar gaan de straat op. De gebouwen langs de Lunettenlaan waaraan het museum is gevestigd, bevinden zich allen op het terrein van het voormalig concentratiekamp Vught. U passeert de Penitentiaire Inrichting Nieuw Vosseveld, het Geniemuseum, het Molukse woonoord Lunetten en kazernes van de Koninklijke Landmacht. Een vreemde combinatie, die bij nadere beschouwing een logisch gevolg is van de invulling van het terrein na de oorlog. Zo zijn de gebouwen waarin tijdens de oorlog de SS-bewakers waren gehuisvest, nu in gebruik door de Koninklijke Landmacht. Normaal is dit deel niet toegankelijk voor het publiek, maar NM Kamp Vught mag rondleidingen verzorgen op deze unieke plek. In verband met het beperkt aantal deelnemers voor de rondleidingen is het noodzakelijk om te reserveren via www.nmkampvught.nl of (073) 6566764. Deelname aan de rondleiding kost E 2,50 of E1,50 t/m 12 jaar

Voor kinderen vanaf 8 jaar is een speurtocht gratis verkrijgbaar, waarin de joodse kinderen Edo en Lex Hornemann centraal staan. Een boekje met opdrachten voert de kinderen langs kampspullen, een miniatuurkamp, wachttorens, een woonbarak en het Kindergedenkteken. Bij elke opdracht kan een sticker in het boekje worden geplakt. De nieuwe expositie De Vredesfabriek is een aanrader om met kinderen te bezoeken (routekaart E 0,60).

Het Geniemuseum wordt momenteel grondig herbouwd en is voor het Museumweekend beide dagen speciaal geopend. Tijdens het weekend zijn er optredens van een 're-enactmentgroep'. Ruim 40 acteurs in historische Amerikaanse Genie-uniformen uit WO II bouwen in vol ornaat een Baileybrug bij de buitenexpositie. Bezoekers kunnen kennismaken met de constructie van deze beroemde Britse brug uit de oorlogsjaren.

Op zondag 15 april treedt om 13.30 uur het Oud Leden Fanfarekorps Genie op. De musici (merendeels oud-Genisten) geven een wervelend concert op een pontonplaatvlot.

Kinderen kunnen leren om speciale knopen te leggen in touw en er ze kunnen zich laten schminken.
Speciaal voor het Museumweekend is een deel van het museum toegankelijk. Het gebouw was in de oorlog de kampkeuken van het concentratiekamp en het historische karakter - met prachtige dakconstructie - is bewaard gebleven. In een nieuwe ruimte is een expositie van de bekende fotograaf Martin Roemers ingericht met foto's van de Irak-missie.
Tussen de twee musea rijdt een gratis pendeldienst, met dank aan de Koninklijke Landmacht.

Het Vughts Historisch Museum is tijdens het weekend op zaterdag extra geopend met een nieuwe expositie:Vughts erfgoed, wat verzamelt de Vughtenaar (t/m 6 mei). Na oproepen in de pers hebben veel mensen prachtige schilderijen, unieke kunstvoorwerpen en waardevolle stukken met een ontroerend verhaal in bruikleen gegeven. Een deel van de vaste collectie bestaat uit voorwerpen, foto´s, documenten en tekeningen die gerelateerd zijn aan het leven in Kamp Vught gedurende de periode 1943-1944.

Het gratis toegankelijk museum is gevestigd in een oude maalderij en is beide dagen geopend van 14.00 tot 17.00 uur (Taalstraat 88a in Vught). Ook het Geniemuseum en Nationaal Monument Kamp Vught zijn vrij toegankelijk. Zie ook www.museumweekend.nl

Nationaal Monument Kamp Vught
Lunettenlaan 600, Vught
(073) 6566764

Geniemuseum
Lunettenlaan 201, Vught
(073) 6881867

Vughts Historisch Museum
Taalstraat 88a, Vught
(073) 6568603