Museumweekend


De Kunst van het Waarnemen in Museum Joure

Oude geuren, nieuwe geluiden, moderne kunst en nostalgisch emaille. Museum Joure nodigt echt uit om dit allemaal waar te nemen en te ervaren. In het museumweekend op 14 en 15 april kan dit helemaal gratis. Tot die datum loopt ook de speciale doetentoonstelling Horen & Zien over de zintuigen ogen en oren. Niet alleen van de mens maar ook van dier. Hoe werkt het oog van een roofdier? Welk dier heeft eigenlijk de meeste ogen? Hebben vissen ook oren? En worden oren alleen gebruikt om mee te horen? Er zijn allerlei verrassende spelletjes te doen die met deze zintuigen te maken hebben. Verder is het hele museum een geurparadijs: verse koffie wordt gebrand in de Probat winkelkoffiebrander, de bakker bakt iets ouderwets lekkers, bij de drukkers ruikt het naar inkt van de degelpers waar de bezoeker een eigen boekenlegger mag drukken. En hier en daar is de geur van kaantjes en rode kool op te vangen. Museum Joure is een ambachtelijk/industrieel complex. Er zijn collecties op het gebied van koffie, thee en tabak in het eerste fabriekje van Douwe Egberts. Bij deze museale collectie vertellen rondleiders over de Jouster geschiedenis.
De verschillende gebouwen herbergen verder (Jouster) ambachten, zilversmeden, bakken, klokkenmaken, kopergieten, koperslaan en drukken. Dit weekend gaat iedereen even honderd jaar terug in de tijd en dit is te zien in de levende geschiedenis. Mevrouw, de dienstbode, de knecht, de timmerman, noem maar op, zijn alle op hun eigen manier druk in de weer. Tijdens het weekend is er muziek met Keatling en trekzakkers. Voor de kinderen is er een nieuwe speurtocht en zijn er spelletjes. Voor degene die wat meer over de geschiedenis van Skarsterlân wil weten is op de studiezolder het Geakundich Wurkferbân Skarsterlân aanwezig Zij kunnen vragen beantwoorden en tonen materiaal.
Verder lopen er tijdelijke tentoonstellingen met hedendaagse kunst. In het Grafisch Kabinet is er een grafische tentoonstelling in samenwerking met het Grafisch Centrum Groningen. In It Binnenplak hangt werk van schilder Pieter Krijthe. Hij verkent momenten, plaatsen en personen die voor heb een bijzondere betekenis hebben en legt dit vast in zijn schilderijen. Oren en ogen tekort om alles waar te nemen.. laat u verrassen in Museum Joure!