Ingezonden persbericht


Nieuw tijdens de voorjaarseditie van de VerzamelaarsJaarbeurs: Dutch design, oldtimers en Leerdams glas

Persbericht
Utrecht, 6 februari 2007

In het weekend van 14 en 15 april 2007 vindt Europa's grootste beurs op het gebied van verzamelen plaats: de VerzamelaarsJaarbeurs in Utrecht. Bij de ruim 1.500 exposanten uit binnen- en buitenland is van alles te vinden op het gebied van antiek, glas- en aardewerk, curiosa, munten, interieur- en mode artikelen, postzegels en speelgoed. Dit evenement is voor verzamelaars dé gelegenheid om hun collectie tentoon te stellen of aan te vullen met nieuwe aanwinsten. Ook muziekliefhebbers komen aan hun trekken: Jaarbeurs Utrecht is tevens het decor van de Mega Platen & CD beurs, één van de grootste platenbeurzen ter wereld. Nieuw dit voorjaar zijn bijzondere verzamelingen van klassieke auto's, tentoonstellingen van het Nationaal Glasmuseum én demonstraties van Nederlandse glaskunstenaars. Men associeert een verzameling vaak met kleine voorwerpen zoals voetbalshirts en vingerhoedjes. Omdat niets minder waar is presenteert de beurs een verzameling van zeer grote voorwerpen: twintig oldtimers uit de jaren vijftig en zestig. Denk aan een collectie historische Engelse en Amerikaanse auto's zoals de roemruchte Austin Healey 3000, een rally auto die in de jaren zestig regelmatig te zien was bij grote racewedstrijden. Of de sportieve Rover P6, de auto waarin prinses Gracia van Monaco in 1982 verongelukte. Parallel aan de oldtimersverzameling brengt de Mega Platen & CD beurs een tentoonstelling van platenhoezen met afbeeldingen van klassieke auto's.

Afrikaanse kunst
Nieuw op de VerzamelaarsJaarbeurs is de tentoonstelling One Million Beads van het Nationaal Glasmuseum uit Leerdam. De tentoonstelling bestaat uit een collectie Afrikaanse kunstvoorwerpen (maskers, poppen, sieraden en kledingstukken) die geheel gedecoreerd zijn met kleurrijke glazen kralen. In sommige voorwerpen zijn maar liefst meer dan één miljoen kraaltjes verwerkt.

Dutch design ten top
Ook presenteert het Nationaal Glasmuseum de expositie Cochius' Droom. Petrus Cochius was directeur van de Leerdamse Glasfabriek, aan het begin van de twintigste eeuw. Hij liet een collectie kunstnijverheidsglas op de markt brengen die niet alleen betaalbaar was, maar ook goed vormgegeven. Het was zijn droom om glas te ontwerpen dat toegankelijk was voor de gewone man. Een gedurfde stap in die tijd. Bekende ontwerpers waaronder Hendrik Berlage en Andries Copier verbonden hun naam aan de collectie. Zo ontwierp Copier in 1930 de bekende Gilde glazen die in veel huishoudens en in alle Nederlandse ambassades over de hele wereld worden gebruikt.

Ambachtelijk glaskunst
De bekende Nederlandse glaskunstenaar Johan de Vries exposeert op de beurs een twintigtal door hemzelf geblazen schalen in verschillende vormen. Deze kleurrijke schalen hebben originele namen zoals Gronings Goud en Icelandic. Kunstenares Tanja de Heus, die zich heeft gespecialiseerd in het ontwerpen van glas-in-lood panelen, zal op de beurs demonstreren hoe deze worden gemaakt.

VerzamelaarsJaarbeurs 2007 in Jaarbeurs Utrecht
Zaterdag 14 april van 09.00 tot 18.00 uur, zondag 15 april van 10.00 tot 17.00 uur. Entreeprijs: ¤ 11,- per persoon. Met kortingsbon en in de voorverkoop via de ANWB-kantoren ¤ 9,50. Kinderen tot en met 10 jaar gratis entree. Voor meer informatie zie ook www.verzamelaarsjaarbeurs.nl of bel (0229) 213 891.