Gemeente Rotterdam

Nr. 61
12 april 2007

starterslening helpt starters op de woningmarkt

Rotterdammers die in de stad een nieuwbouwwoning willen kopen, maar daarvoor onvoldoende hypotheek krijgen, kunnen sinds april een beroep doen op de Rotterdamse Starterslening. Tijdens de Startersmarkt - komende zaterdag 14 april in het City Informatiecentrum - presenteert wethouder Hamit Karakus van Wonen de eerste nieuwbouwprojecten die in aanmerkingen komen voor de Starterslening.

De Starterslening is één van de regelingen die de gemeente Rotterdam inzet om de verkoop van nieuwbouwwoningen in de stad te stimuleren en om mensen met middeninkomens voor de stad te behouden. Met de Starterslening richt de gemeente zich op starters op de woningmarkt. Voor deze groep is een nieuwbouwwoning vaak te duur, omdat ze onvoldoende inkomen hebben voor volledige financiering. Het college van B en W heeft zich ten doel gesteld om deze collegeperiode 400 startersleningen te verstrekken.

Aanvulling
De Starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De Starterslening is dus een aanvulling op de eerste hypotheek van de koopstarter. De gemeente Rotterdam, het ministerie van VROM en de ontwikkelaar van de betreffende woning dragen bij aan de leningen.

De Starterslening van de gemeente Rotterdam kan niet voor iedere nieuwbouwwoning worden aangevraagd. Ten eerste moet de woning deel uit maken van een project dat op basis van afspraken tussen de gemeente en de betrokken projectontwikkelaar in aanmerking komt voor de lening. Ten tweede moet de prijs van de woning liggen tussen E 163.508 en E 231.000 (1 januari 2007).

Inkomenstoets
Kopers die een Starterslening hebben afgesloten, betalen over die lening de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Na die periode is de maandlast afhankelijk van het dan actuele inkomen. Het inkomen kan in de navolgende op verzoek van de koper worden getoetst, waarna eventuele aanpassing van het aflossingsbedrag mogelijk is. De Starterslening is een annuïteitenlening met een looptijd van dertig jaar.

Mensen die gebruik willen maken van de Starterslening, nemen contact op met de verkopende makelaar. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) behandelt de aanvragen. SVn verstrekt de lening namens de gemeente en verzorgt de afhandeling en de administratie van de lening. De gemeente stelt de voorwaarden van de lening vast, bepaalt de hoogte van het leningbedrag en wie voor de lening in aanmerking komt. De afspraken met ontwikkelaars dienen daarvoor als basis.

Startersmarkt
Het City Informatiecentrum Rotterdam houdt op zaterdag 14 april de Startersmarkt Wonen. Tijdens deze uitgebreide informatiemarkt geven gemeente en SVn informatie over de Starterslening. Bovendien worden dan de eerste projecten die voor de Starterslening in aanmerking komen, gepresenteerd. Dit gebeurt tijdens het Startersdebat, dat om 14.00 uur begint in de hal van het CIC. Onder leiding van tv-personality Rutger Castricum gaat wethouder Karakus dan in debat met Rotterdamse woningcorporaties en het publiek over 'Rotterdam als Startersstad'.

De Startersmarkt vindt plaats op zaterdag 14 april tussen 11.00 en 17.00 uur in het City Informatiecentrum aan de Coolsingel 197. Het Startersdebat vindt plaats tussen 14.00 en 15.00 uur. Meer informatie over de Startersmarkt Wonen is te vinden op www.wonen.rotterdam.nl.

noot voor de redactie/