Politie Groningen

Zaterdag 14 april 2007

Provincie Groningen, 14-04-2007

Groningen: mannen aangehouden voor baldadigheid

De politie heeft vrijdagavond op het Boterdiep in Groningen zes jongemannen (16 t/m 21 jaar) uit Veendam, Winschoten, Zuidbroek en Bellingwolde aangehouden. De mannen schreeuwden op straat, trapten tegen gestalde fietsen en gooiden bierflesjes kapot. Enkele jongeren probeerden zelfs met een bierflesje een ruit in te gooien. De politie maakt proces-verbaal tegen hen op.

Groningen: man raakt rijbewijs kwijt

De politie heeft vrijdagavond op de Weg der Verenigde Naties het rijbewijs van een 57-jarige automobilist uit Harkstede in beslag genomen. De man reed met hoge snelheid over de A7. Tussen Hoogkerk en het Vrijheidsplein reed de man met een gemiddelde snelheid van 127 km/u, terwijl de maximum snelheid tijdelijk 70 km/u is. De politie maakt proces-verbaal op tegen de automobilist.

Groningen: man zwaait met messen

De politie heeft vrijdagavond in de Camphuysenstraat in Groningen een 50-jarige inwoner van die plaats aangehouden. De man had vlak daarvoor in de Spiegelstraat met messen staan zwaaien, waarbij hij van een afstand twee Stadjers (31 en 36 jaar) bedreigde. Een van de mannen belde daarop de politie die de verdachte aan kon houden in een woning aan de Camphuysenstraat. De 50-jarige Stadjer is ingesloten. Hij bleek nog een celstraf open te hebben staan. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen/Heiligerlee/Leek: met drank op de brommer

(Groningen) Een 44-jarige bromfietser uit Den Ham is vrijdagnacht bekeurd voor het rijden onder invloed. Agenten zagen de man slingerend rijden op het Boterdiep in Groningen. Daarop werd de bromfietser langs de kant gezet en aan een blaastest onderworpen. Hij bleek ruim 1,8 promille alcohol in zijn bloed te hebben. De politie maakt proces-verbaal tegen hem op.

(Heiligerlee) Op de Trekweg in Heiligerlee werd vrijdagnacht een 26-jarige bromfietser uit Scheemda aangehouden. Ook hij bleek onder invloed op de plof te rijden. Uit de ademanalysetest bleek dat hij ruim 1,2 promille alcohol in zijn bloed had. Bovendien had zijn brommer geen kentekenplaat en was de tweewieler niet verzekerd. De man kan meerdere boetes tegemoet zien.

(Leek) Een 21-jarige scooterbestuurder uit Tolbert werd bekeurd nadat agenten hem zonder helm op het Industriepark in Leek zagen rijden. De man bleek ook bijna 1,2 promille in zijn bloed te hebben. Zijn 21-jarige plaatsgenoot kreeg ook een boete omdat hij zonder helm achterop zat. Voor de passagier was het de tweede bekeuring die avond. Enkele uren daarvoor werd hij beboet omdat hij enkele agenten beledigde.

Scheemda: agressieve man in winkel

De politie heeft vrijdagmiddag op het Diepswal in Scheemda een 49-jarige inwoner van Groningen aangehouden. De man had vlak daarvoor stennis gemaakt in een winkel. De Stadjer opende zonder reden materialen uit de verpakking. Toen een 26-jarige medewerkster daar iets van zei, sloeg de man haar met een uitgepakt voorwerp op het hoofd en duwde haar op de grond. Hij liep daarna de winkel uit en vernielde daarbij het toegangspoortje. Toegesnelde agenten zagen de man even later fietsen in dezelfde straat en hielden hem aan. Hij werd daarbij agressief. De agenten moesten tijdens de aanhouding pepperspray gebruiken. De Stadjer is meegenomen naar het bureau. De winkelbediende heeft aangifte gedaan.

Muntendam: onder invloed in sloot

Een 50-jarige automobilist uit Veendam is vrijdagmiddag onder invloed van alcohol in een sloot gereden. De man reed over de Nieuweweg in Muntendam toen hij de macht over het stuur verloor en in de naastgelegen tot stilstand kwam. Omstanders wisten de auto grotendeels uit de greppel te trekken. Agenten die ter plaatse kwamen, roken direct een alcoholgeur bij de automobilist. Hij is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft ondertussen het rijbewijs van de man ingevorderd. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Hoogezand: automobilist rijdt jonge vrouw aan

Een 78-jarige automobilist uit Hoogezand heeft vrijdagmiddag zonder opzet een 18-jarige vrouw aangereden. De man wilde zijn auto parkeren op de Sluiskade in zijn woonplaats. Door nog onbekende oorzaak schoot de auto achteruit. Hij reed daarbij een stoep op waar op dat moment een 18-jarige jonge vrouw uit Harkstede liep. Zij werd door de auto geraakt en raakte daarbij lichtgewond aan haar voeten. De auto kwam tenslotte in een grasveld tot stilstand, nadat een lantaarnpaal was geraakt. Op het moment dat agenten bezig waren met de analyse van het ongeval, begon een omstander zich met de situatie te bemoeien. Hij werd ernstig toegesproken door de agenten. Andere omstanders hielden de omstander daarna rustig. De 78-jarige automobilist kwam er zonder kleerscheuren, maar met grote schrik vanaf. Hij bleek niet te hebben gedronken. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Stadskanaal: alcomobilist

Een 41-jarige automobilist uit Stadskanaal is vrijdagnacht in zijn woonplaats aangehouden voor rijden onder invloed. Agenten zagen de man rijden op de Belgiëlaan en hadden het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol achter het stuur zat. Hun vermoeden werd bevestigd toen bleek dat de Knoalster ruim 1,2 promille alcohol in zijn bloed had. De politie maakt proces-verbaal tegen hem op.

Kolham: paard op de snelweg

De politie heeft vrijdagnacht een deel van de A7 bij afrit Kolham in de richting van Groningen afgezet omdat een paard uit een weiland was ontsnapt. De meldkamer van de politie kreeg een melding dat een paard op de A7 liep en dat enkele automobilisten het dier net hadden kunnen ontwijken. Agenten ter plaatse zagen het paard en zetten een deel van de snelweg af. Het verkeer kon via de af- en oprit hun weg vervolgen. Het dier is binnen enkele minuten in een nabijgelegen weiland geplaatst. De eigenaar van het edele dier zal een bekeuring kunnen verwachten.

Hoogezand: tientallen parkieten omgekomen bij brand

Bij een brand aan de Ruys de Beerenbrouckstraat in Hoogezand zijn vrijdagnacht zes schuurtjes afgebrand. De brand is vermoedelijk door brandstichting ontstaan in een steegje. Het vuur is daarna overgeslagen naar de aaneengeschakelde schuurtjes in de brandgang. In een van de schuurtjes bevond zich een volière. Enkele tientallen parkieten kwamen bij de brand om. De politie is een onderzoek begonnen. Mensen die meer informatie hebben over de brand, worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 (lokaal tarief).

Marum: scooteraar de weg kwijt

De politie heeft vrijdagmiddag een 77-jarige scooterbestuurder uit Groningen van de A7 nabij Boerakker gehaald. De politie kreeg een melding dat iemand op een bromscooter over de A7 bij Marum reed. Ter plaatse zagen de agenten dat de oudere bestuurder over de vluchtstrook in de richting van Boerakker reed. Daar werd hij van de weg geleid door de politie. De man verklaarde dat hij terug naar Groningen wilde rijden, maar dat hij in het Friese grensgebied de weg kwijt was geraakt. De A7 ging direct naar Groningen en via de vluchtstrook wilde hij weer naar huis. De man vond het dan ook vreemd dat hij langs de kant werd gezet, want hij reed zeker niet te snel. Op de goede weg, maar met een bekeuring op zak vervolgde de senior zijn nieuwe route.