Eigen Huis bouwkundigen persoonlijk gecertificeerd

14.04.2007 / 12:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vereniging eigen huis

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Eigen Huis bouwkundigen persoonlijk gecertificeerd

Amersfoort, 14 april 2007

Op zaterdag 14 april ontvangen 120 zelfstandige bouwkundigen die de bouwkundige keuringen uitvoeren van Vereniging Eigen Huis een persooncertificering. De certificaten en bijbehorende carnets worden in Utrecht overhandigd door directeur Hans Groothuis van de certificerende organisatie RW TüV. Met het bereiken van deze mijlpaal rondt Vereniging Eigen Huis een geïntegreerd kwaliteitstraject af dat startte in 2002. Ruim 676.000 leden van de vereniging hebben de zekerheid dat hun keuring volgens duidelijke richtlijnen en kwaliteitsnormen wordt uitgevoerd door een gecertificeerde bouwkundige.

Voor een bouwkundige is het behalen van het persoonlijke certificaat onlosmakelijk verbonden aan het mogen uitvoeren van keuringen namens Vereniging Eigen Huis. Bouwkundigen ontvangen het certificaat met een bijbehorend carnet dat telkens één jaar geldig is. Zolang de bouwkundige zijn werk volgens de vastgestelde kwaliteitsnormen en procedures uitvoert en zijn werk goed wordt beoordeeld, ontvangt hij jaarlijks een carnet. Bij onvoldoende presteren vervalt het carnet en kan de bouwkundige niet langer de keuringen van de vereniging uitvoeren.

De kwaliteit van Eigen Huis bouwkundige keuringen van nieuwbouw- en bestaande woningen is geborgd in maandelijkse audits. Daarbij spelen zowel controleurs als leden van de vereniging een belangrijke rol. Controleurs van Eigen Huis Bouwkundig Advies gaan na of de bouwkundigen volgens de vastgelegde normen werken en leden van de vereniging geven via het online Feedex-systeem hun tevredenheid en oordeel over de kwaliteit van de verrichte keuring van hun woning.

Jaarlijks keurt Eigen Huis Bouwkundig Advies ruim 35.000 nieuwbouw- en bestaande woningen op bouwkundige tekortkomingen. De keuringen zijn een belangrijk houvast voor eigenaren van nieuwbouwwoningen, die een woning zonder gebreken opgeleverd moeten krijgen. Voor kopers van bestaande woningen geeft een aankoopkeuring belangrijke informatie over de bouwkundige staat van het huis en over de kosten van noodzakelijk herstel en onderhoud die de nieuwe eigenaar te wachten staan. De aankoopkeuring voorkomt een miskoop en is een belangrijk instrument dat de koper gebruikt bij het onderhandelen over de koopprijs.


Noot voor de redactie,