Gemeente Hattem

Brandwacht 1e klas Bertus Mooi benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

Hattem, 13 april 2007 - Bertus Mooi wordt op 13 april aanstaande benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn ruim 30-jarig durende inzet als lid van het korps vrijwillige brandweer Hattem. De heer Mooi is sinds 1 juni 1976 werkzaam bij de vrijwillige brandweer Hattem en is per 1 april 2007 met FLO gegaan. Tijdens de afscheidsreceptie in de brandweerkazerne van Hattem (Verlengde Parklaan 36) zal burgemeester P.A. Zoon aan de heer Mooi de koninklijke onderscheiding uitreiken.

De heer Mooi kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en is daarom, mede gelet op de aard, de duur en de uitstraling van de activiteiten voor de samenleving, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Brandweerduiker
In de beginjaren van zijn brandweercarrière is decorandus duiker geworden. Samen met de heren Schuijn en Liefers vormde hij, vanaf oktober 1978 tot en met 2000, de eerste duikploeg in de wijde omgeving van Hattem. Vooral in het begin koste het enorm veel moeite om de duikploeg op te starten. Iets dat de drie heren met volle overtuiging hebben gedaan. Geoefend werd er met name in de Waa (een waterplas midden in Hattem), het Apeldoorns Kanaal, de IJssel en het buitenzwembad.

Gezamenlijk hebben de heren verschillende duikinzetten gedaan in de omliggende gemeenten en verzorgden zij ook de complete duikdekking voor de wijde omtrek. Met name de inzetten op het grondgebied van de gemeente Zwolle zijn hierbij vermeldenswaardig. Vanuit een relatief klein brandweerkorps heeft hij immers, samen met zijn twee collega's, vele duikinzetten voor het grote korps van de buurgemeente Zwolle verzorgd. Een prestatie op zich, zeker gezien het feit dat het (betaalde) korps Zwolle nu duikers in dienst heeft. Vanaf 2000 werd het duikgebeuren van het team Hattem afgebouwd en overgenomen door het beroepskorps Zwolle.


---