Koninklijk Horeca Nederland

Toprestaurateurs verenigen zich in 'Les Amis Gastronomiques'

Persbericht 14 april 2007

Vereniging van ervaren toprestaurateurs
Toprestaurateurs verenigen zich in 'Les Amis Gastronomiques'

Woerden, 14 april 2007 - Joop Braakhekke, Leo van Eeghem, Fons van Groeningen, Constant Fonk, Paul Stevens, Kees Boudeling en Cees Helder. Het zijn klinkende namen van toprestaurateurs, die veel voor hun vak betekenen en die hun opgedane kennis en kunde niet verloren willen laten gaan. Met de oprichting van de Vereniging Les Amis Gastronomiques (VLAG) willen deze toprestaurateurs (samen 306 jaar ervaring!), zich met enthousiasme inzetten voor het behoud van normen en waarden van het ambachtelijke restaurateurvak. Koninklijk Horeca Nederland ondersteunt deze nieuwe vereniging met het secretariaat.

Voorzitter Fons van Groeningen van de kersverse Vereniging Les Amis Gastronomiques is enthousiast: "Wij willen graag onze kennis en ervaring doorgeven aan de volgende generatie restaurateurs. Wij zijn trots op ons ambacht en willen de identiteit, goede naam, imago en topkwaliteit binnen de restaurantsector waarborgen. Alles in een sfeer die gebaseerd is op ervaring, respect en vriendschap."

Om lid te kunnen zijn van de VLAG dienen de leden met hun (voormalig) restaurant tot het topsegment in de branche te hebben behoord. Leden moeten zich op landelijk niveau hebben onderscheiden en de culinaire cultuur hebben gediend en verrijkt. Dat kan blijken door aan hen of hun restaurants toegekende prijzen, onderscheidingen en eervolle vermeldingen.

De zeven toprestaurateurs die in VLAG zijn verenigd, hebben hun sporen in het vak ruimschoots verdiend. Leo van Eeghem is voormalig eigenaar van restaurant de Karpendonkse Hoeve. Joop Braakhekke, een van de eerste TV-koks is eigenaar van restaurant Le Garage en En Pluche. Fons van Groeningen is voormalig eigenaar van restaurant Kaatje bij de Sluis. Constant Fonk, patron-cuisinier van restaurant De Oude Rosmolen, is tweesterrenkok en een der boegbeelden van het Nederlandse koken. Paul Stevens is oud-eigenaar van hotel Prinses Juliana in Valkenburg en geldt als kweekvijver voor gastronomisch talent. Kees Boudeling, oud-eigenaar van restaurant Inter-Scaldes, is het gastronomisch 2-sterrenbaken in Zeeland. De eerste chef in Nederland met drie Michelinsterren Cees Helder (voormalig eigenaar van restaurant Parkheuvel), sluit de rij van toprestaurateurs. Samen zijn ze goed voor 13 Michelin-sterren. Stuk voor stuk grondleggers van de gastronomie in Nederland.

De VLAG zal regelmatig bij elkaar komen om te discussiëren over het vak, de ontwikkelingen, de kansen en bedreigingen. Pers, educatieve instellingen, commerciële organisaties en ondernemers kunnen een beroep doen op de leden van de VLAG.

staand v.l.n.r. Kees Boudeling, Paul Stevens, Joop Braakhekke, Fons van Groeningen, Jeu Claes (directeur Koninklijk Horeca Nederland), Manon van der Kraats (secretariaat VLAG), Constant Fonk zittend v.l.n.r. Leo van Eeghem, Cees Helder

---

Noot voor de redactie -