Nederlandse Politiebond


Positieve ontwikkeling in de TOR-affaire

Sinds 1 januari 2005 hanteert de Belastingdienst de Groene Tabel voor politieambtenaren die gebruikmaken van de mogelijkheid om al een paar jaar voor hun 60-ste te stoppen met werken op basis van de Tijdelijke Ouderenregeling (TOR). Dat wil zeggen: ze worden geacht vanaf het moment dat ze stoppen met werken geen recht meer te hebben op de fiscale arbeidskorting. Degenen deze heffingskorting wel toegekend krijgen, vallen onder de Witte Tabel. De NPB heeft vanaf januari 2005 voor elk NPB-lid dat zich aanmeldde bezwaar aangetekend tegen de toepassing van de Groene Tabel. Deze bezwaren zijn tot nu toe steeds ongegrond verklaard door de Belastingdienst en ook door de rechtbank worden we in het ongelijk gesteld.

Loon uit vroegere arbeid
Maar de NPB deed meer dan bij de Belastingdienst bezwaar aantekenen tegen het toepassen van de Groene Tabel. Daarnaast maakten we bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) bezwaar tegen het inhouden van WW-premie bij de TOR-deelnemers. Volgens ons is het juridisch niet juist dat bij de belastingheffing als uitgangspunt wordt gehanteerd dat er sprake is van loon uit VROEGERE arbeid (= geen recht op arbeidskorting), maar dat er tegelijkertijd nog wel elke maand WW-premie wordt ingehouden. Dat bezwaar bij het UWV hebben we in eerste instantie laten aanhouden, omdat we de uitspraak over het al dan niet terecht toepassen van de Groene Tabel wilden afwachten. Als we op dat punt gelijk zouden krijgen, zou er namelijk meer geld terug te winnen zijn dan wanneer we gelijk zouden krijgen over de WW-premie.

Aangezien de Belastingdienst vanaf 1 januari 2006 verantwoordelijk is geworden voor het inhouden van de werknemerspremies EN de bezwarenprocedures na twee jaar nog steeds geen resultaat hadden opgeleverd, besloot de NPB met ingang van 1 januari 2007 de Belastingdienst in één keer uitspraken te laten doen op zowel het bezwaar tegen de toepassing van de Groene Tabel als het bezwaar tegen de inhouding van WW-premie. Op die manier zouden we ook in één keer duidelijkheid krijgen over het al dan niet terecht inhouden van WW-premie wanneer de Groene Tabel wordt toegepast.

Inhouding moet worden teruggedraaid
Inmiddels hebben meerdere belastinginspecteurs ons laten weten dat loon uit vroegere arbeid niet behoort tot het premieloon. Met andere woorden: volgens de Belastingdienst in verschillende regio's kan er geen sprake van zijn dat tegelijkertijd de Groene Tabel wordt toegepast EN er WW-premie wordt ingehouden. Zodra de lopende procedures over de Groene Tabel tot een einde zijn gekomen wil de Belastingdienst de werkgever opdragen de inhouding van de WW-premie te corrigeren.

Nog even geduld...
Wat betekent dit concreet voor de TOR-deelnemers voor wie de NPB bezwaar heeft gemaakt tegen toepassing van de Groene Tabel en tegen inhouding van WW-premie? Ten eerste moeten we benadrukken dat we bovenstaande zienswijze nog niet van ALLE belastinginspecteurs in het land bevestigd hebben gekregen. We kunnen daarom nog niet met honderd procent zekerheid zeggen dat de Belastingdienst dit standpunt gaat innemen, al ziet het daar wel naar uit (er haken steeds meer belastinginspecteurs aan).

Maar dan nog: de Belastingdienst zal de werkgever pas gaan verplichten de inhouding van de WW-premie te corrigeren als de door ons aangespannen Groene Tabel-procedures zijn afgerond. Anders zou bij het alsnog winnen daarvan alles weer teruggedraaid moeten worden. De NPB gaat daarom de komende weken bekijken in hoeverre de uitspraken in de lopende Groene Tabel-procedures nog aanknopingspunten bieden om door te procederen.

Het lijkt er dus op dat we in ieder geval in het gelijk worden gesteld wat betreft de ingehouden WW-premie en dat de TOR-deelnemers deze terugbetaald zullen krijgen zodra is vastgesteld dat verder procederen tegen toepassing van de Groene Tabel geen zin meer heeft. Over een paar weken verwachten wij concreter te kunnen aangeven hoe een en ander voor de TOR-deelnemers zal uitpakken.

Voorlopig geldt nog wel voor nieuwe TOR-deelnemers dat de NPB namens hen bezwaar kan maken tegen toepassing van de Groene Tabel en inhouding van WW-premie. U dient daartoe een kopie van het loonbriefje met uw eerste TOR-salaris op te sturen naar het NPB-hoofdkantoor. Doet u dat aub zo snel mogelijk na ontvangst van dat briefje; er moet namelijk binnen zes weken officieel bezwaar worden aangetekend.

Gepubliceerd op 14 april 2007 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.