Ingezonden persbericht


Persbericht Skatebond Nederland

Eerste etappe nationale skeelercompetitie Univé World on Wheels,
1e etappe Brakel, 14 april 2007

Roy Boeve wint eerste skeeleretappe in Brakel

Roy Boeve is zaterdagavond winnaar geworden van de eerste etappe van de landelijke Univé World on Wheels-skeelercompetitie in Brakel. De 21-jarige Habovorijder uit Kampen kwam alleen aan de eindstreep, nadat hij acht minuten en vijf ronden voor de kopgroep uit had gereden. De Spanjaard Ronan Sánchez (Timmerman/Powerslide) werd tweede, Sjoerd Huisman (Nefit) derde.

"Niemand in de kopgroep wilde echt doorrijden, behalve Michael Byrne," aldus Roy Boeve. "Toen kwam Alexis Contin er ook nog bij. Daar wilde ik niet mee naar de streep rijden, dus besloot ik te demarreren." Boeve had op de eindstreep 39 seconden voorsprong. Het is Boeves derde overwinning bij de A-rijders, en één waar met smart op was gewacht. Weliswaar won hij vorig jaar het klassement van de Univé Holland Inline Cup en werd hij tweede in de Univé World on Wheels, maar hij pakte niet één dagzege. De ploeg, met Stijn Van Hove, Willem Hut, Geert-Jan van der Wal, Martijn Kromkamp en nieuwe manager/coach John Davis, heeft zich nu ambitieus voorbereid. Een andere sterke ploeg waar veel van wordt verwacht, Timmerman/Powerslide, greep er net naast. "Ïk ben wel tevreden met mijn tweede plaats," aldus Ronan Sánchez, een van de kopmannen van die ploeg. "Het was mijn eerste wedstrijd in Nederland en de eerste met ons nieuwe team. Het gaat hier een stuk harder dan in Spanje. Er wordt steeds aangevallen, dat vind ik erg mooi." Sánchez redde wat er nog te redden viel, toen ploegmaat Gary Hekman, de regerend Nederlands kampioen, de honneurs niet langer kon waarnemen omdat de kopgroep waarin hij zat in de laatste ronde werd teruggepakt. Die kopgroep, met daarin ook Michael Byrne en Ted Ooijevaar (Van Lingen/Powerslide), vormde zich met nog 16 minuten te gaan. Fransman Alexis Contin, het 20-jarige talent met vier wereldtitels en zes Europese achter zijn naam, reed daar alleen naar toe. Toen Boeve eenmaal ontsnapt was, was de gang eruit. De vier werden in de laatste omloop van 900 meter overspoeld door het sprintende peloton, waarvan Karlo Timmerman (Staphorst) vierde werd en Jan van Loon (Haule) vijfde. De ronde in Brakel staat bekend als selectief, met een klim, twee verkeersdrempels, een afdalinkje en een scherpe bocht.

Dames
De Belgische Hilde Goovaerts zette haar zegereeks van de afgelopen jaren voort door ook in Brakel de eerste prijs te pakken. Ze won de sprint van een leidende groep van elf. Tweede werd de Australische Angeline Thomas, die de laatste twee seizoenen met Goovaerts de meeste zeges verdeelde. De Belgische Jessica Gaudesaboos (18), eerstejaars senior, werd derde. "We hebben een sterke ploeg en het maakt eigenlijk niet uit wie er wint," aldus Hilde Goovaerts, 31 inmiddels en in 1995 al wereldkampioene op de halve marathon. De vrouwen, 43 in getal, lieten een afwisselende wedstrijd zien waarin veel gebeurde. Drie ronden voor het eind was Goovaerts' Univéploeggenote Jannitta Spigt (Ede) weggesprongen. Als anti-sprinter moest Spigt iets proberen. In de laatste ronde werd zij echter bijgehaald. In het begin hadden Elma de Vries, die vijfde werd, en Angeline Thomas geprobeerd samen te ontsnappen. Later vormde zich een kopgroep van vijf met verrassende namen daarin: Jessica Gaudesaboos, Linda Schellekens, de Japanse Nachi Shinozuka die dit seizoen in de ploeg van Timmerman/Powerslide rijdt, Jannitta Spigt en Erna Kijk in de Vegte. De laatste maakte indruk door, gepromoveerd vanuit de D2-categorie, meteen ook bij de D1 voorin te rijden. De kopgroep had met een kwartier te gaan twintig seconden voorsprong, maar in de finale sloten nog zes rijdsters zich aan, onder wie Anniek ter Haar (vierde), Elma de Vries en Europees jeugdsprintkampioene Bianca Roosenboom (tiende). Daarachter reed een verbrokkeld veld met grote onderlinge verschillen. Eerste D2-rijdster was de Belgische Sandra Maes, gevolgd door Petra Spigt en Birgit Witte.

B-rijders
Junior Koen Verweij (16) uit Alkmaar triomfeerde bij de B-rijders. Hij won met lengtes voorsprong de massasprint, nadat hij eerder deel had uitgemaakt van een kopgroep, die werd ingerekend. Frans van Winden (Bergschenhoek) legde beslag op de tweede plaats. Derde werd eerstejaars senior Dennis Spijkerboer (Almere). Koen Verweij was de te kloppen man. Met twee keer Europees goud op zak bij de jeugd, en zilver op het WK jeugd op de aflossing, liet de Univérijder zien goed uit de winter te zijn gekomen, waar hij bij de B-junioren Nederlands kampioen allround werd. Ook deze zomer op het EK jeugd in eigen land (Heerde en Staphorst, 7 t/m 14 juli) wordt veel van Verweij verwacht. "Ik had er vertrouwen in dat ik ook de massasprint zou kunnen winnen, nadat we waren teruggepakt," zei Verweij, die ook alle tussensprints won. Hij was tien minuten voor de finish weggereden met Taeke van Lingen, Jurrian Haasjes en Erik Tange. Voor Tange bleek het tempo in de kopgroep te hoog. Onder leiding van Jouke Hoogeveen (Amsterdam) werden ook de anderen teruggereden, zodat met drie ronden te gaan alles weer bij elkaar was. Eerder was ook een solovluchtpoging van Erwin Mesu (Middelburg) mislukt.

V1/C1-rijders
Nederlands veteranenkampioen Geert Kruims uit Een won bij de V1/C1-rijders. Hij reed in de slotfase weg uit een kopgroep van zes. Henk Smit (V1) werd tweede, Henk Lankhof (Aalten, V1) derde. In de kopgroep zaten ook Ben van Ham (Reusel, C1), René van der Meulen (Kampen, V1) en Carlo van der Zwan (Heerde, V1). Zij werden in die volgorde vierde tot en met zesde.

V2/C2-rijders
Peter Oomen (C2) uit Brakel won een thuiswedstrijd. Hij kwam alleen aan bij de V2/C2-rijders, nadat hij rondenlang alleen op kop had gereden. Henry Pardijs (C2) finishte als tweede, Hassan van der Hoff (Zeist, C2) als derde.

Uitslagen: www.skatebond.nl