Geslaagde Rampenoefening Utrecht


Centrale stuurinformatie bij rampenoefening

UTRECHT, 20070416 -- Zaterdag 14 april 2007 is in Utrecht een grote rampenoefening gehouden waarbij met succes de Slachtoffer Volg Systematiek (SVS) is getest. Alle aangesloten hulpdiensten hadden snel helder inzicht in de status en locatie van de ruim 50 slachtoffers. Crossing Channels en In Summa, softwareontwikkelaars van de SVS, spreken van een zeer geslaagde producttest.

Het doel van de Slachtoffer Volg Systematiek (SVS) is om slachtoffers beter te kunnen volgen tijdens een calamiteit en om de informatie-uitwisseling tussen de hulpdiensten en andere betrokken organisaties te ondersteunen. Het systeem is een initiatief van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, dat is ontstaan na rampen zoals in New York, Londen, Volendam en Enschede. Na eerdere positieve demonstraties van de technische mogelijkheden heeft het ministerie van BZK ingestemd met de verdere ontwikkeling en mogelijk een landelijke uitrol van het systeem.

Het systeem is een concept waarbij reeds bestaande systemen met elkaar gegevens kunnen uitwisselen. Zo kan efficiënter worden gecommuniceerd tussen de geneeskundige hulpverlening, gemeente, brandweer en politie. De gegevens die worden uitgewisseld tussen de diverse systemen worden opgepakt, centraal bewerkt, opgeslagen en beschikbaar gesteld. Hiervoor is het Coördinatie, Evaluatie en Rapportage raamwerk (CER) ontwikkeld. Via dit raamwerk worden de verschillende gebruikersgroepen voorzien van stuurinformatie en kan de calamiteit achteraf worden geëvalueerd en gesimuleerd.

De getroffenen kunnen worden gevolgd door een ingescande barcode of RFID chip die aan de getroffene wordt bevestigd. Deze wordt op diverse momenten in het proces ingescand. Aan de barcode of RFID wordt aanvullende informatie over de getroffene gekoppeld w.o. de vitale status (triage) en persoonlijke gegevens. Op basis van deze informatie geeft het systeem automatisch een advies naar welk ziekenhuis de getroffene het best gestuurd kan worden. Het ziekenhuis krijgt via de Ziekenhuis Monitor exact te zien welke getroffenen onderweg zijn.





In Summa