Gemeente Oirschot

Nieuw bestemmingsplan Buitengebied

Vorige week hebben we u geïnformeerd over het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. Dit nieuwe bestemmingsplan vloeit rechtstreeks voort uit het Reconstructieplan Beerze Reusel. Eén van de eerste werkzaamheden die we nu gaan verrichten is de inventarisatie. In dit artikel leggen we u uit wat de inventarisatie precies inhoud en hoe we dit gaan aanpakken.

De inventarisatie

De inventarisatie heeft zowel betrekking op het relevante beleid dat we in het bestemmingsplan moeten verwerken, als op het beleid waar we rekening mee moeten houden. Het gaat dan met name om het beleid van de provincie en het rijk.

Daarnaast heeft de inventarisatiefase betrekking op de functies in het buitengebied. Het gaat hier voornamelijk om een inventarisatie van de agrarische bedrijven, semi- en niet-agrarische bedrijven, recreatiebedrijven en incidentele recreatiewoningen buiten de recreatieparken. SAB Eindhoven BV, het bureau waaraan wij de opdracht voor het nieuwe bestemmingsplan hebben gegund, verricht de inventarisatie.

Doel inventarisatie

Voor een goed opgezet en handhaafbaar bestemmingsplan is een goede en gedetailleerde inventarisatie nodig van het huidige gebruik, de aanwezige functies en waarden in het buitengebied. Deze inventarisatie dient een breder doel dan alleen het bestemmingsplan. Ook voor een goed handhavingsbeleid is een uitgebreide inventarisatie onmisbaar.

Op de korte termijn speelt de inventarisatie met name een rol bij het bepalen van bestemmingen. Op de langere termijn gebruiken we de gegevens voor het snel in beeld brengen van de uitgangssituaties voor wijzigingsprocedures, aanlegvergunningen of milieuaanvragen.

Eerder uitgevoerde inventarisaties

Bij de totstandkoming van de huidige bestemmingsplannen voor het buitengebied hebben wij de laatste jaren meerdere inventarisaties verricht. Ook heeft in het kader van het opstellen van het Handhavingsprogramma een uitgebreide inventarisatie van illegale bouwwerken plaatsgevonden. We gaan voornamelijk van de gegevens van deze inventarisaties uit. Feit is echter dat met name in de agrarische sector de laatste jaren veel veranderd is. Enkele tientallen agrarische bedrijven zijn via de Regeling Beëindiging Veehouderijtakken gedeeltelijk of helemaal beëindigd of omgeschakeld. Ook is gebleken dat de inventarisatie die wij hebben laten verrichten voor het opstellen van het Handhavingsprogramma niet altijd even betrouwbaar is.

Om de eerdere inventarisaties compleet te maken vragen we de eigenaren van agrarische bedrijven of ze een enquête willen invullen. We kiezen bewust voor een enquête binnen deze doelgroep. In 2003 is onder de semi- en niet-agrarische bedrijven een uitgebreide inventarisatie verricht. Op basis van deze gegevens en de daarna nog verleende bouw- en milieuvergunningen beschikken wij op dit moment over voldoende informatie voor deze bedrijven. Voor de recreatieve bedrijven starten we nog een apart traject op. Hier informeren we u later verder over.

Bedrijvenenquête agrarische bedrijven

Het bij elkaar brengen van bestaande informatie over de functies en waarden in het buitengebied gebeurt via dossieronderzoek. Hierbij gaan we uit van verleende bouw-, milieu- en aanlegvergunningen, vrijstellingen, wijzigingen, etc. Om inzicht te krijgen in de exacte bedrijfsactiviteiten en bebouwing sturen we deze week een enquêteformulier toe aan de ondernemers van agrarische bedrijven. De enquête bestaat uit 4 delen, namelijk een algemeen deel, agrarische bedrijven, bebouwing en toekomstplannen. Het is zowel voor ons als voor de ondernemers van groot belang om het enquêteformulier tijdig ingevuld terug te sturen. In de begeleidende brief vermelden wij de uiterlijke datum hiervoor

Inloopdagen

Voor de ondernemers die een enquête ontvangen, houden we op woensdag 18 en donderdag 19 april inloopdagen voor vragen of toelichtingen op de gegevens waar we in de enquête om vragen. Omdat het nieuwe bestemmingsplan nog helemaal opgesteld moet worden, kunnen wij tijdens de inloopdagen nog geen uitsluitsel geven over met name wijzigingen ten opzichte van huidige bestemmingen of uitbreidingsmogelijkheden. Voor ons zijn de inloopdagen belangrijk voor het verkrijgen van achtergrondinformatie.

Op woensdag 18 april is de inloopdag voor agrarische ondernemers uit Oirschot en Spoordonk. Op donderdag 19 april is de inloopdag voor agrarische ondernemers uit de Beerzen. Beide inloopdagen zijn van 09.00 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur. Bij de inloopdagen zijn medewerkers van de gemeente en SAB aanwezig. De locaties van deze inloopdagen maken we bekend in de begeleidende brief bij de enquête.

Brainstormsessies

Op maandag 14 mei, dinsdag 15 mei en maandag 21 mei houden we brainstormsessies. We hopen door middel van deze sessies input te krijgen voor de kaderstellende discussienota die we als onderlegger voor het nieuwe bestemmingsplan opstellen. Op deze brainstormsessies zijn alle belanghebbenden in het buitengebied (agrariers, ondernemers, mensen die in het buitengebied wonen of grond hebben) van harte welkom. Binnenkort krijgt u via het Oirschots Weekjournaal en onze website meer informatie over de brainstormsessies. Als u hierin geïnteresseerd bent, kunt u deze avonden nu al vrijhouden in uw agenda.

Nadere informatie

Voor meer informatie over het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied kunt u contact opnemen met Màdy Verkooijen, tel 0499-583333