Gemeente Oirschot

Landelijke Compostdag zaterdag 14 april

Op zaterdag 14 april in het Landelijke Compostdag. De Landelijke Compostdag is een initiatief dat ondersteund wordt door de gemeente Oirschot. Met deze dag wordt het belang van het apart inzamelen van groente- fruit-en tuinafval (gft-afval) nog eens goed onder de aandacht gebracht. De gemeente Oirschot wil via deze actie nog eens benadrukken dat u bij de milieustraat in Oirschot gratis compost kunt ophalen. Uiteraard kan dat ook op deze Landelijke Compostdag.

Wat is compost?

Een goede bodem bevat veel organisch materiaal, vergane resten van vooral planten. Dat is goed te vergelijken met compost uit GFT-afval. Het houdt vocht vast en voorkomt dat de bodem bij droogte wegwaait of bij neerslag wegspoelt of dichtslaat. Zo hoeven wede grond in droge perioden minder te beregenen . Ook voelen wormen, torren en andere ontelbare (micro)organismen zich prima thuis in zo'n bodem. En dat is weer gunstig voor de groei van planten. Willen wij de bodem in Nederland vruchtbaar houden, dan is er heel veel compost nodig. Compost levert organisch materiaal en maakt bovendien het bewerken van de grond een stuk gemakkelijker. Toepassen van compost betekent ook een lager gebruik van kunstmest. Dat spaart veel energie. Het gebruik van compost legt daarnaast het broeikasgas CO2 vast in de bodem.

De actie

De boodschap is duidelijk: compost levert een onmiskenbare bijdrage aan de bodemvruchtbaarheid van onze schraal geworden bodems. Kom dus ook op zaterdag 14 april naar de milieustraat voor gratis compost. U kunt daar ook gratis uw bladafval (met uitzondering van gras) en snoeihout kwijt. De gemeente Oirschot haalt eenmaal in de twee weken GFT op aan huis. De milieustraat is open van woensdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur.

Uiteraard kunt u ook zelf composteren op een composthoop of in een compostvat in uw eigen tuin. Daarom biedt de gemeente Oirschot haar inwoners de kans om tegen een gereduceerde prijs een compostvat te kopen. U betaalt slechts EUR20,00 voor een compostvat van 290 liter. U kunt de compostvat met de bijbehorende informatie bestellen bij de centrale balie van het gemeentehuis in Oirschot.

Meer informatie vindt u ook op de afvalwijzer van 2007 en op www.oirschot.nl