Minister Koenders bezoekt de Verenigde Staten

MINBZ: Minister Koenders bezoekt de Verenigde Staten

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt van 14 tot 17 april de Verenigde Staten. Naast deelname aan de Voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank, heeft de minister bilaterale gesprekken met zijn Amerikaanse collega's in Washington DC en bezoekt hij een aantal belangrijke VN-organisaties in New York.

Op zaterdag 14 en zondag 15 april vindt de Voorjaarsvergadering van IMF en WB plaats. Op de agenda van het Development Committee staan onderwerpen als corruptiebestrijding, klimaat, de rol van de WB in Afrika en het Global Monitoring Report 2007 met o.a. aandacht voor landen met zwak bestuur en gelijke rechten voor mannen en vrouwen.

Maandag 16 april heeft de minister in Washington gesprekken op de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie, waar hij o.a. zal praten over samenwerking op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, de Millennium Ontwikkelingsdoelen, HIV/Aids, Afghanistan en Sudan. In de namiddag organiseert het Center for Strategic and International Studies een publiek debat over 'Afghanistan: A Balanced Approach', waar minister Koenders in zijn speech het Nederlands beleid in Afghanistan zal toelichten.

Koenders zal zijn bezoek aan de VS afsluiten op 17 april in New York. Hij zal daar de Veiligheidsraad toespreken tijdens een speciale, door het Verenigd Koninkrijk belegde sessie over klimaatverandering. Daarnaast spreekt hij de Algemene Vergadering van de VN toe en heeft hij gesprekken met vertegenwoordigers van o.a. UNICEF, de VN bevolkingsorganisatie UNFPA en de VN noodhulporganisatie OCHA.

Noot voor redacties (