Nederlandse Hartstichting

Collecteweek Nederlandse Hartstichting
15-3-2007
Van 15 t/m 21 april 2007 vindt de jaarlijkse collecteweek van de Nederlandse Hartstichting plaats. Tijdens deze Hartweek vraagt de Hartstichting financiële steun voor het bestrijden van hart- en vaatziekten.

In de Hartweek gaan bijna 80.000 collectanten op pad om geld in te zamelen voor de Hartstichting. In 2006 bedroeg de opbrengst van de collecte 4.382.469 Euro. Dit was 3,7% meer dan de opbrengst van 2005. De opbrengst wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, voor het verbeteren van de kwaliteit van patiëntenzorg en voor het geven van voorlichting over een gezonde leefstijl.

'Help ook'
De Hartweek is van groot belang voor de Hartstichting. Zij doet haar werk geheel zonder financiële steun van de overheid en is dus volledig afhankelijk van giften van de Nederlandse bevolking. De boodschap aan het publiek is 'Help ook! Laat uw hart spreken en help mee in de strijd tegen hart- en vaatziekten'.
Hart- en vaatziekten hebben een enorme impact op de samenleving, want het is nog altijd doodsoorzaak nummer 1. Een derde van alle mensen overlijdt aan een hart- of vaatziekte. Dat zijn er in Nederland jaarlijks zo'n 45.000.
Hoewel de laatste jaren steeds minder mensen aan hart- en vaatziekten overlijden, neemt het aantal patiënten juist toe. In 2006 waren dat er al 860.000 en naar verwachting zijn er 1,3 miljoen hart- en vaatziektepatiënten in 2020. Het aantal patiënten stijgt fors door onder meer de vergrijzing.
Als er niets verandert, zullen voedingsgewoonten, onvoldoende lichaamsbeweging en overgewicht voor meer patiënten zorgen. Door voorlichting te geven over een gezonde leefstijl, wil de Hartstichting bereiken dat patiënten en mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten, de strijd aan kunnen gaan met de eigen hart- en vaatziekte.