06.04.2007 / 15:02 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting kees verwey

Stichting kees verwey

Zes tentoonstellingen markeren Kees Verwey jaar
Snel stijgende belangstelling voor meesterschilder 1900-1995 Hommage op Art Fair 's-Hertogenbosch 15-22 april

Haarlem: 6 april 2007. Zes verschillende tentoonstellingen met werk van Kees Verwey (1900-1995), markeren de explosief groeiende belangstelling voor een van de grootste Nederlandse impressionisten uit de 20ste eeuw. De tentoonstellingen worden gehouden in musea in het land. De eerste tentoonstelling opent 15 april op de Art Fair 's-Hertogenbosch als hommage aan de kunstenaar. Daarna volgen de musea De Buitenplaats-Eelde, De Hallen-Haarlem, gemeentemuseum Maassluis, Kasteel Het Nijenhuis-Heino en de Fundatie-Zwolle. Elke tentoonstelling heeft een eigen thema. In Eelde, Heino en Zwolle wordt naast Verwey speciaal aandacht geschonken aan het werk van beeldhoudster Charlotte van Pallandt. Zij waren nauw bevriend. Verwacht wordt dat de tentoonstellingen gezamenlijk een kwart miljoen bezoekers trekken. Twee nieuwe boekuitgaven complementeren de tentoonstellingen.

Eretentoonstelling Kees Verwey in Den Bosch
De eretentoonstelling voor de in 1995 overleden Haarlemse meesterschilder, Hommage aan Kees Verwey, opent 15 april op de Nederlandse kunstbeurs Art Fair 's-Hertogenbosch. Bezoekers kunnen een dertigtal topwerken zien en een kijkje nemen in een nagebouwde impressie van zijn befaamde atelier aan het Haarlemse Spaarne. Zijn authentieke schilderattributen en voorwerpen die in zijn nu al beroemde stillevens een hoofdrol spelen,worden getoond. Voor het eerst zijn ook de twee onvoltooide laatste werken van de kunstenaar te zien. Een kleurrijk aangezet olieverf schilderij op linnen en een nog door hemzelf op de plank gepunaiste aquarel. Aan beide werken schilderde Verwey tot kort voor zijn dood. Op de Art Fair worden dertig topwerken uit het bezit van de stichting tentoongesteld. Hieronder vier van de spectaculair op groot formaat geschilderde Atelierstukken uit de 70er jaren die hem beroemd maakten in de kunstwereld, jeugdwerk, 20 grandioze aquarellen,enige opvallende portretten en een keus uit stillevens die hem al vroeg de reputatie bezorgden van schilder van het strijkende licht in de traditie van Rembrandt, Vermeer en Breitner.

Explosief groeiende belangstelling
Volgens bestuurslid/secretaris Hans Gobes van de Stichting Kees Verwey toont de explosief groeiende interesse voor de schilder, dat musea, handel en publiek zijn bijzondere kwaliteit hebben ontdekt. 'Dat Verwey zich niet liet intimideren door wereldwijde trends maar zijn eigen stijl trouw bleef, spreekt erg aan. Zijn dualisme, hij was lang onzeker, en tegelijkertijd zijn sterk ontwikkeld individualisme, blijken tijdloze thema's. Zijn oeuvre, na bijna 80 jaar schilderen, is zo groot dat we er dit jaar zes verschillende tentoonstellingen mee inrichten. Dat is beter dan het werk in depot of kelder bewaren,'zegt Gobes. 'Verwey zelf verkocht goed. Hij wilde dat zijn doeken en aquarellen onder de mensen komen. Dat iedereen ze kan bekijken. Dat is dan ook de doelstelling van de Stichting. Daarom verkopen we via een bevriende galerie op de Art Fair in Den Bosch, enige aquarellen en een oliedoek uit het bezit van de stichting'.

Overzicht Verwey tentoonstellingen
Liefhebbers van Kees Verwey kunnen hun hart ophalen bij tentoonstellingen in Zuid Nederland (D.Bosch), Noord en Oost Nederland (Eelde, Zwolle en Heino), en West Nederland (Haarlem en Maassluis).

1.Art Fair 's-Hertogenbosch. April 15-22. Brabanthallen. Dertig Verwey topwerken en een nabouw van zijn atelier met 2 Onvoltooiden.

2.Museum De Buitenplaats Eelde. 22 April-26 Augustus. Overzicht tentoonstelling met 70 meesterwerken en beelden van Charlotte van Pallandt.

3 en 4. Museum Kasteel het Nijenhuis, Heino en De Fundatie, Zwolle. Kees Verwey en Charlotte van Pallandt. 2 September-3 Februari 08.
5. Museum De Hallen, Haarlem. 19 Juni-19 Augustus. Zomertentoonstelling Kees Verwey-Henri Boot, leerling-leermeester.
6. Gemeentemuseum, Maassluis. Aquarellen van Kees Verwey en Henk Fonville.

Ook op de website van de Kees Verwey Stichting, www.keesverwey.com is werk van de kunstenaar te zien. Twee nieuwe boekuitgaven over Verwey zijn in de boekhandel vanaf midden April.

Persinformatie: Stichting Kees Verwey
Secretaris: Hans Gobes. email: hansgobes@cs.com
Tel: 023-5270456
info@keesverwey.com