Afschermplicht pluimvee opgeheven vanaf 15 april a.s.

Vanaf zondag 15 april a.s is het niet meer nodig om pluimvee af te schermen. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft dit besloten. De afschermplicht die sinds 7 maart jl. geldt voor alleen commercieel gehouden pluimvee, kan worden ingetrokken omdat er bij de monitoring van wilde vogels in Nederland en in de Europese Unie (EU) geen besmettingen zijn gevonden en de vogeltrek over zijn piek heen is.

Wilde vogels worden zowel op Europees als mondiaal niveau continu gemonitord op aanwezigheid van het Aviaire Influenza (AI)-virus H5N1. Er zijn geen besmettingen van wilde vogels in Nederland geconstateerd. Overigens is in Europa sinds de zomer van 2006 geen H5N1 meer aangetroffen bij wilde vogels. Tijdens een bijeenkomst van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid op 12 april jl. in Brussel zijn deze bevindingen ook besproken en door de lidstaten bevestigd. De voorjaarstrek loopt binnen afzienbare tijd ten einde; de piek van de trek van de voor Nederland meest risicovolle wilde vogels eindigt medio april.

Alertheid blijft echter geboden, aangezien de dreiging op lange termijn blijft. Zodra er zich wijzigingen voordoen met betrekking tot de aanwezigheid van vogelgriep, wordt opnieuw op basis van een risicoanalyse nagegaan of het instellen van een afschermplicht noodzakelijk is.

Voor de houders van hobbypluimvee gold de afschermplicht van 7 maart jl. niet.

Enkele andere maatregelen uit de 'Tijdelijke regeling maatregelen ter wering van het virus Aviaire Influenza' blijven van kracht. Het gaat hierbij onder meer om de verplichting voor bedrijfsmatige houders van gevogelte om de dieren afgeschermd te voederen en te drenken. Commercieel pluimvee mag daarnaast ook geen water drinken dat afkomstig is van oppervlaktewater. Verder is er een verbod bepaalde vogels tijdelijk op één locatie te verzamelen.

Hobbypluimveehouders wordt geadviseerd dezelfde regels te hanteren als de commerciële pluimveehouders.

Noot voor redacties (