Gemeente Heerlen

Nationaal Museumweekend "De kunst van het waarnemen"

zaterdag 14 en zondag 15 april 2007

Stadsgalerij Heerlen gratis toegankelijk!

Zaterdag 14 en zondag 15 april is het weer Nationaal Museumweekend. Dat betekent dat de Stadsgalerij Heerlen dit weekend van 11.00 tot 17.00 uur aan iedereen gratis toegang verleent. Tijdens dit weekend draait het in het museum om de solotentoonstelling van JAN ROELAND. Jan Roeland (1935, IJsselmuiden) behoort tot de grote kunstenaarsnamen in Nederland en is een schilder 'pur sang'. Sinds halverwege de jaren 60 schildert hij heel 'gewone' dingen zoals enveloppen, tafels, hamers, planten, eenden en vliegtuigen. Het zijn voorstellingen van een schijnbare eenvoud, opgezet in heldere kleuren en simpele lijnen, die balanceren op het snijvlak van abstractie en figuratie.
De tentoonstelling is samengesteld uit 45 schilderijen, waarbij het accent ligt op werken die tussen 1997 en 2007 zijn ontstaan. Om een goed inzicht te kunnen geven in het uitgebreide oeuvre van Roeland, worden ook enkele schilderijen uit de jaren zestig en zeventig getoond. Ook zijn er tal van activiteiten te beleven in het kader van het thema van het museumweekend 'De kunst van het waarnemen'!

KOM EN SPEEL HET BIJZONDERE MUSEUMSPEL 'MUSEUMGANSJE' Speels leren kijken naar kunst en waarnemen op verschillende manieren voor jong en oud. Dit museumspel maakt het mogelijk. Met een grote dobbelsteen en pion speel je een soort 'ganzenbord', waarbij het gehele museum spelbord is geworden. Als 'museumgansje' beleef je avonturen en kom je allerlei kunstwerken tegen die je lot bepalen. Tijdens je museumleven ontmoet je andere museumgansjes, ontdek je wat zij doen en moet je vragen beantwoorden. Maar wie bereikt als eerste het eindpunt en wordt de gouden museumgans??? Beide dagen om 12.00 u én om 15.00 u; max. aantal deelnemers per keer: 15 Duur: ca. 1 uur; kosten ¤ 1,- p/p; kinderen ¤ 0,50

INFORMATIEVE RONDLEIDINGEN

Onder deskundige begeleiding vindt een rondgang plaats door het museum en worden zowel de schilderijen, als de persoon Jan Roeland aan geïnteresseerden geïntroduceerd en toegelicht. Beide dagen om 13.30 u; max. aantal deelnemers: 25 Duur: ca. 3/4 uur

ZOEK DE VIJF VERSCHILLEN

Voor de jongste kunstbezoekers! Of voor iedereen die zijn waarnemingsvermogen wil testen. Een van de schilderijen van Jan Roeland is door een museummedewerker 'zomaar' (op fotokopie) veranderd. Kijk en vergelijk het met het echte schilderij, én zoek de vijf verschillen. Voor de foutloze waarnemer is er een presentje uit de grabbelton. Kinderen krijgen een kleurplaat mee naar huis.

BOEKAANBIEDING
Speciaal voor het museumweekend zijn er diverse catalogi uit de voorraad gehaald die tegen aantrekkelijke prijzen worden verkocht.

Kortom, een flink aantal redenen om de Stadsgalerij tijdens het Nationaal Museumweekend te bezoeken. Openingstijden: zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00; toegang gratis.

Zie voor meer informatie over de activiteiten onze site: www.stadsgalerijheerlen.nl

Stadsgalerij Heerlen

museum voor moderne en hedendaagse kunst

gehuisvest in het Glaspaleis

Bongerd 18, Heerlen

Postbus 1

6400 AA Heerlen

t. +31-(0)45-577.22.10

f. +31-(0)45-577.22.90