Gemeente Rotterdam

Nr. 16
13 april 2007

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 15 t/m 22 april 2007

Wethouder Lucas Bolsius lost startschot Fortis Jeugdloop Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) lost het startschot van de Fortis Jeugdloop op zondag 15 april om 11.25 uur op de Blaak. De Jeugdloop over een afstand van één kilometer voor kinderen van acht tot en met dertien jaar vindt dit jaar voor het eerst plaats. Het parcours van de Jeugdloop is de laatste kilometer van het marathonparcours. De organisatie is in handen van Rotterdam Marathon en de gemeentelijke dienst Sport en Recreatie. Met de loop willen zij de jeugd meer betrekken bij de Fortis Marathon Rotterdam en een bijdrage leveren aan het plezier dat kinderen kunnen beleven aan hardlopen. Naar verwachting gaan er op 15 april ongeveer 600 deelnemers van start bij eerste Fortis Jeugdloop. (Voor meer informatie: Rotterdam Marathon, Martine Meijburg, 010 - 432 3266 of www.fortismarathonrotterdam.nl)

Wethouder Kriens aanwezig bij uitreiking 15e El Hizjra Literatuurprijs Wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijk opvang) houdt op zondag 15 april om 14.00 uur een openingstoespraak bij de uitreiking van de 15e Hizjra Literatuurprijs, in het theater van de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat 110. De onderscheiding wordt beschouwd als de belangrijkste prijs voor literair talent van Nederlands-Arbische afkomst. De prijs bestaat uit een publicatie van het bekroonde werk in een speciale bundel, een masterclass, een oorkonde en een bescheiden geldbedrag. De prijs wordt voor het eerste uitgereikt in Rotterdam. (Voor meer informatie: El Hirzjra Literatuurprijs, Simone Eijben, tel. 020 - 42 00 568 of 06 - 2121 7839)

Wethouder Geluk geeft aftrap campagne Voeding & Beweging op Valentijnschool Op maandag 16 april om 10.30 uur geeft wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) de aftrap voor de campagne Voeding & Beweging op de Valentijnschool in de wijk Tussendijken. Op het schoolplein staan 550 kinderen klaar voor een gezamenlijke zang- en dansactiviteit. Uit de Jeugdmonitor blijkt dat in Tussendijken 25% van de kinderen overgewicht heeft. Veel kinderen hebben tijdens de lessen moeite zich te concentreren omdat zij 's ochtends niet ontbeten hebben. Het blijkt ook dat kinderen niet of nauwelijks sporten of buitenspelen na schooltijd. Met deze campagne wil de school het belang van een ontbijt, gezonde voeding en beweging onder de aandacht brengen van kinderen en ouders. De Valentijnschool aan de Gijsingstraat 51 is de eerste school die een dergelijke campagne start. (Meer informatie: Werkgroep Voeding & Beweging, Mieke Hijzen, tel. 010 - 476 1184)

Burgemeester Opstelten geeft starschot 19e editie Race of the Classics Burgemeester mr. Ivo Opstelten geeft op maandag 16 april om 13.30 uur het starschot voor de 19e editie van de Race of the Classics vanaf het terras van de van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging "De Maas' aan de Veerdam 1. Twintig klassieke schepen, bemand door 400 studenten uit verschillende steden uit Nederland, gaan een oversteek maken naar Engeland om vervolgens in de haven van Amsterdam te finishen. De wedstrijdroute is als volgt: Rotterdam, Oostende, Ramsgate (of Lowesoft, afhankelijk van het weer) naar Amsterdam. Zondag 15 april van 11.00 tot 17.00 uur zijn de schepen in de Veerhaven te bezichtigen tijdens de open dag "Meet the Sailors". Op zondag 22 april wordt de winnaar in Amsterdam, op kop van de Sumatrakade ingehuldigd. (Voor meer informatie: Race of the Classics, Marieke Visser, tel. 06 - 41 31 01 89)

Wethouder Bolsius opent belevingstuin
Het stukje bosplantsoen achter het ASVZ dagactiviteitencentrum aan de Doggersbank 56 te Rotterdam is omgetoverd tot een belevingstuin. Met deze tuin krijgt het dagactiviteitencentrum voor mensen met een verstandelijke beperking een multifunctionele ontmoetingsplek voor cliënten en omwonenden. Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) verricht de officiële opening van dit Groene Duimproject op maandag 16 april om 11.00 uur bij het ASVZ dagactiviteitencentrum. (Voor meer informatie: Gemeentewerken, Richard Honders, tel. 06 - 4895 3662)

Wethouder Geluk heet deelnemers Model European Parliament welkom Dinsdag 17 april om 8.30 uur spreekt wethouder Leonard Geluk een welkomstwoord tot de deelnemers van het Model European Parliament in de Burgerzaal van het stadhuis. Circa 110 jonge scholieren tussen de 15 en 17 jaar, afkomstig van 10 middelbare scholen uit de regio Rotterdam, zullen zich in de vorm van een simulatie van het Europese Parlement buigen over actuele vraagstukken. In 1990 werd de Stichting Model European Parliament Nederland opgericht met als doel jonge mensen inzicht te geven in het proces van de Europese eenwording en bij hen het bewustzijn te wekken van een Europese identiteit. Als middel om dit te bereiken werd gekozen voor simulatiezittingen van het Europese Parlement. (Meer informatie: Montessori Lyceum, Hanneke van Kleef, tel. 010 - 465 4022 of j.vankleef@rml.nl)

Wethouder Kaya bij talkshow Rotterdam kookt: bak er wat van! De talkshow Rotterdam Kookt: Bak er wat van! vormt de afronding van RotterdamMee en is voor en door jongeren gemaakt. Tijdens de talkshow lanceren de jongeren de receptenwaaier. Hierin staan 20 recepten die uitkomst bieden bij problemen waar jongeren mee zitten. Tijdens de talkshow op dinsdag 17 april in Plan C, Slepersvest 1, krijgt wethouder Orhan Kaya, (participatie en cultuur), het eerste exemplaar uitgereikt. Hij zal met de aanwezige jongeren spreken over hoe je 'overleeft' in Rotterdam. Voor alle ruim zesduizend jongeren die deelnamen aan de activiteiten van RotterdamMee is een receptenwaaier beschikbaar. Het programma op 17 april start om 20.00 uur. De talkshow wordt op 21 april om 22.00 uur uitgezonden op TV Rijnmond. (Voor meer informatie: Jeugd, Onderwijs en Samenleving, Frans Nesselaar, tel. 010 - 891 4444)

Wethouder Kaya spreekt op symposium over identiteit en levensbeschouwing De School of Education van hogeschool INHOLLAND organiseert op woensdag 18 april van 12.00 tot 17.00 uur een identiteitsmiddag over levensbeschouwing en waardevol onderwijs. Om 13.05 uur houdt wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) een toespraak. Daarna spreekt hij met de pers over zijn visie op onderwijs en diversiteit. Het symposium Zin in Levensbeschouwing vindt plaats bij hogeschool INHOLLAND aan de Posthumalaan 90. (Meer informatie: Hogeschool INHOLLAND Rotterdam, Marijke Nijboer, tel. 010 - 439 9941 of 06 - 4627 1397)

Wethouder Kaya neemt boekje Mijn vader en ik etsen in ontvangst Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) neemt op woensdag 18 april om 17.00 uur in het kinderatelier aan de Pupillenstraat 43 het boekje 'Mijn vader en ik etsen' in ontvangst. Vaders uit de wijk het Nieuwe Westen hebben samen met hun kind etsen gemaakt. Het boekje is een verslag van dit vaderproject van het kinderatelier en stichting De Meeuw. De Meeuw is een Rotterdamse begeleidingsorganisatie die werkt aan kansen voor kinderen van 0 - 18 jaar. In het kinderatelier is een expositie van de etsen en de foto's. Alle kinderen en vaders zijn uitgenodigd en krijgen uit handen van de wethouder het boekje. (Meer informatie: Stichting De Meeuw, tel. 010 - 486 3022)

Wethouder Karakus installeert Klankbordgroep Lijnbaanhoven Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) installeert woensdagavond 18 april om 19.30 uur de Klankbordgroep Lijnbaanhoven in kamer 118 van het stadhuis. De klankbordgroep wordt gevormd door bewoners van de Lijnbaanhoven e.o. en kan het College gevraagd en ongevraagd adviseren over het stedenbouwkundige plan Lijnbaanhoven dat dit jaar gemaakt wordt. (Meer informatie: dS+V Communicatie, Ilonka Lei, tel. 010 489 6412)

Wethouder Geluk bezoekt basisschool De Waaier
Op donderdag 19 april brengt wethouder Leonard Geluk om 10.30 uur een bezoek aan basisschool de Waaier, Alberta Wellingpad 8, Rotterdam. Hij gaat daar in gesprek met moeders en vaders over rol in opvoeding en onderwijs van vaders. Hij spreekt ondermeer met overblijfmoeders waarom er toch zo weinig overblijfvaders zijn? Daarnaast praat wethouder Geluk met leerlingen van groep 1 over vaders. Het bezoek is in het kader van de Vaderweek van 16 tot en met 21 april. Deze week is in Rotterdam uitgeroepen tot Vaderweek. De gehele week worden vaders aangemoedigd hun kinderen naar school te brengen en samen met hen allerlei activiteiten te ondernemen. (Voor meer informatie; stichting de Meeuw, Geesken Bloemendal ter Horst, 010 4863022)

Wethouder Schrijer spreekt slotwoord bij uitvoering Pendrecht Monologen in stadhuis Wethouder Schrijer (sociale Zaken, werk en grotestedenbeleid) spreekt op donderdag 19 april om 14.00 uur een slotwoord na een speciale lunchvoorstelling van de Pendrecht Monologen in de Burgerzaal van het Stadhuis. Het is de laatste keer dat de Pendrecht Monologen te zien zijn. Na de première op 4 maart 2006 zijn de Monologen veertig keer te zien geweest, vaak in de wijk Pendrecht zelf, maar ook daarbuiten. In de Pendrecht Monologen spelen bewoners zelf de hoofdrol. Oudere Pendrechtenaren vertelden hun persoonlijke levensverhaal. De Pendrecht Monologen zijn onderdeel van het project 'Samen op weg naar nieuwe Pendrecht Idealen', een drieluik van voorstellingen over Pendrecht in verleden, heden en toekomst. Het project is, in opdracht van Pendrecht Zet Door, ontwikkeld. (Meer informatie: Chris van Es, c.vanes@charlois.rotterdam.nl of 010 - 410 7487)

Wethouder Kaya in paneldiscussie van Chinees filmfestival Asiascope Wethouder Kaya (participatie en cultuur) neemt op donderdag 19 april om 22.00 uur deel aan een paneldiscussie tijdens het Chinees Filmfestival in Lantaren/Venster aan de Gouvernestraat. Jongeren Organisatie Nederlandse Chinezen (JONC) organiseert in samenwerking met JONC (jongerenorganisatie Nederlandse Chinezen) het eerste Europese filmfestival met films over de Aziatische diaspora van 19 t/m 22 april. Asiascope Rotterdam toont films die onderwerpen aansnijden waar overzeese Aziatische gemeenschappen mee geconfronteerd worden. Bijvoorbeeld opgroeien in een vreemd land als migrant, interculturele relaties of de zoektocht naar je wortels. Het festival opent donderdag 19 april om 19.30 uur met de film Eve and the Fire Horse van Julia Kwan. Aansluitend vindt de paneldiscussie plaats aan de hand van een aantal stellingen. (Meer informatie: Asiascope, Hiu Ying Lau, tel. 06 - 1677 8911 of pers@asiascope.nl)

Wethouder Kriens neemt Humanitas/Stromen klantenservice in gebruik Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijk opvang) neemt op vrijdag 20 april om 13.30 uur de Humanitas/Stromen klantenservice in gebruik op de locatie Humanitas-Bergweg, Bergwegplantsoen 10. Deze zorgaanbieder heeft een klantenservice in het leven geroepen waar klanten zich kunnen aanmelden voor huishoudelijke verzorging. Huishoudelijke verzorging is onderdeel van de Wet maatschappelijke ondersteuning en is ondergebracht bij o.a. Humanitas/De Stromen. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst: Anja Pels, tel. 010 - 417 9428 of 06 - 22 49 94 87)

Wethouder Schrijer neemt deel aan debat over Groeibriljanten Op vrijdag 20 april neemt wethouder Schrijer deel aan een debat georganiseerd door groeibriljant De Boogjes in samenwerking met LOKAAL over de Rotterdamse groeibriljanten. Het debat gaat over de mogelijkheden en onmogelijkheden van particulier initiatief, zoals de groeibriljanten, en de rol van de overheid hierbij. De initiatiefnemers van de groeibriljant De Boogjes (Nieuwe Binnenweg) debatteren over de resultaten en leerpunten van de eerste fase van de groeibriljanten. In het verlengde hiervan wisselen publiek en deskundigen van gedachten over verbeterpunten en andere vormen van publiekprivate samenwerking. Genodigden zijn o.a. initiatiefnemers, politiek, beleidsmakers en woningbouwcorporaties. Aansluitend op het debat vindt de feestelijke opening van De Boogjes plaats. Het debat vindt plaats van 16.30 tot 18.30 uur in de Paradijskerk, Nieuwe Binnenweg 25 in Rotterdam. Meer informatie: LOKAAL, debatprogrammeur Mariëtte Hameeteman, tel. 010 - 478 88 33 of mariette.hameeteman@lokaal.org)

Wethouder Karakus opent vernieuwde Boogjes Binnenweg Vrijdagavond 20 april om 20.00 uur opent wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) de vernieuwde Boogjes aan de Nieuwe Binnenweg. De Boogjes is een initiatief van de winkeliers van de Nieuwe Binnenweg en is tot stand gekomen dankzij het project Groeibriljanten. (Meer informatie: Calandschoen, Anke Griffioen, tel. 010 - 436 6317)

Burgemeester Opstelten ontvangt jubileumbeeldje 'Het zangertje' Burgemeester Ivo Opstelten ontvangt zaterdag 21 april om 20.15 uur het jubileumbeeldje 'Het zangertje'. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het Rotterdams Jongens Koor, heeft de Rotterdamse kunstenaar Frank Stoop het jubileumbeeldje ontworpen. Het beeldje wordt uitgereikt tijdens een jubileumconcert van het Rotterdams Jongens Koor in de Prinsenkerk in de Schepenstraat 71. (Voor meer informatie: Stichting Rotterdams Jongens Koor: Michelle Allard,

tel. 06 - 5086 0818)

En verder.
is burgemeester Ivo Opstelten op dinsdag 17 april om 19.00 uur aanwezig bij de receptie ter gelegenheid van de viering van de Dutch American Friendship Week. De receptie wordt gehouden in de Burgerzaal van het stadhuis. (Meer informatie: Chief Marketing Office Rotterdam, Kitty Tang, tel. 010 - 205 3587)

zijn burgemeester Ivo Opstelten en de wethouders Orhan Kaya (participatie en cultuur) en Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) op woensdag 18 april om 14.45 uur aanwezig bij de opening van het nieuwe instituut voor beeldcultuur Las Palmas aan de Wilhelminakade 66. Koningin Beatrix verricht de officiële openingshandeling. (Voor meer informatie: OVG Projectontwikkeling BV, tel. 010 - 290 8777)

noot voor de redactie/