Gemeente Harlingen

Connexxion verbetert busvervoer in Noord en Zuidwest Fryslân
27-3-2007
Connexxion gaat per 15 april een nieuwe dienstregeling rijden in Noord en Zuidwest Fryslân. De nieuwe dienstregeling kent maar liefst 50% meer busritten. Daarnaast introduceert Connexxion de FLEXX-haltes, waarmee onnodig busverkeer door kleine kernen wordt voorkomen. Als aanvulling op het reguliere openbaar vervoer is De Opstapper in het leven geroepen. Daarmee geeft Connexxion het startsein voor een grote verbetering van het openbaar vervoer in Fryslân.

Door de nieuwe dienstregeling krijgt ongeveer 95% van de inwoners van Noord en Zuidwest Fryslân vanaf aanzienlijk meer busvervoer. Doordeweeks rijden tussen ochtend- en avondspits de bussen met een minimum van één keer per uur. Daarnaast wordt de ritfrequentie op de drukke buslijnen tussen grotere kernen aanzienlijk uitgebreid, van twee naar drie of vier busritten per uur. Op deze lijnen wordt ook in de avonduren en weekend de frequentie verhoogt van één naar twee ritten per uur. Connexxion raadt reizigers aan om na te gaan of hun buslijn nog steeds op dezelfde tijden blijft rijden. Op www.frysker.nl is de nieuwe dienstregeling te bekijken.

De FLEXX-halte
Ook heeft Connexxion een heuse primeur in Fryslân met de introductie van de FLEXX-haltes. Hierdoor hoeven grote bussen niet langer onnodig door kleine dorpskernen te rijden. Eén druk op de knop is voldoende om ervoor te zorgen dat de bus wél de dorpskern aandoet. De FLEXX-haltes worden geplaatst in 19 kernen en zijn in gebruik op maandag tot en met vrijdag vanaf 09:30 uur en op zaterdag en zondag de hele dag volgens dienstregeling. Inwoners van alle dorpskernen met een FLEXX-halte zullen door middel van een huis-aan-huismailing geïnformeerd worden. Meer informatie is te vinden op www.frysker.nl en op de FLEXX-halte zelf.

De Opstapper
Als aanvulling op het reguliere openbaar vervoer is op initiatief van de provincie De Opstapper in het leven geroepen. De Opstapper is beschikbaar als er geen vaste dienstregeling meer gereden wordt. Vanaf de dichtstbijzijnde bushalte wordt de reiziger dan naar een halte gebracht waar nog wel een vaste buslijn rijdt en vice versa. Reizigers kunnen dagelijks van De Opstapper gebruik maken vanaf 06.30 tot 23.30 uur. De Opstapper moet wel minimaal 1,5 uur voor aanvang telefonisch gereserveerd worden. De Opstapper kost EUR 2,- per rit bovenop het normale OV-tarief. Voor dit tarief wacht de Opstapper op de reiziger wanneer de trein of bus is vertraagd. Daarmee is de gewenste aansluiting gegarandeerd.
Een compleet overzicht van de kernen waar De Opstapper wordt aangeboden, kan de reiziger vinden op de website www.frysker.nl. Een folder over de Opstapper is via Connexxion klantenservice op te vragen op 0900-266 63 99 (lokaal tarief).

Verkrijgbaarheid reisinformatie
Informatie over de nieuwe dienstregeling is op meerdere manieren te verkrijgen. Op www.frysker.nl, via Connexxion Klantenservice (0900-2666399) of bij de chauffeur. Ook op postkantoor, gemeentehuis en bibliotheek is de gratis folder verkrijgbaar. Voor een deur tot deur reisadvies kan gebeld worden naar 0900 - 92 92 (EUR 0,70 p/min.).